Política
Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, durant la nit electoral del 23-J
Foto: Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, durant la nit electoral del 23-J | EFE
Investiudra

El PSOE tanca tots els acords i tindrà majoria a la investidura de Sánchez

Temps de lectura: 2 minuts
Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, durant la nit electoral del 23-J
Foto: Pedro Sánchez, secretari general del PSOE, durant la nit electoral del 23-J | EFE

Aquest divendres els socialistes han firmat l'últim acord que necessitaven per aconseguir la majoria per investir a Pedro Sánchez com a nou president del govern espanyol. 

Per què és important? Després d'unes eleccions a finals de juliol, una investidura fallida d'Alberto Núñez Feijóo i setmanes de negociacions, el PSOE ha aconseguit la majoria necessària per poder investir el seu candidat. 

Què en sabem? Aquest divendres al matí, el PSOE i el PNB han arribat a un acord d'investidura. Els nacionalistes bascos han estat els últims a arribar a un pacte amb els socialistes i assegurar així la investidura de Sánchez. 

D'on venim: Sánchez ha hagut d'acordar i negociar amb totes les formacions amb les quals ha arribat a acords, especialment amb l'independentisme català. 

  • L'acord de Junts s'ha fet esperar i finalment, després de dies d'incertesa, es va anunciar aquest passat dijous. 

En xifres: Amb tots els acords tancats i firmats, el PSOE ha aconseguit obtenir els vots necessaris per convertir, de nou, a Sánchez en cap de l'executiu espanyol. 

  • El candidat a la investidura socialista rebrà el suport del PSOE, Sumar, ERC, Junts, PNB, EH Bildu i BNG. 
  • La suma de tots els diputats PSOE (121), Sumar (31), ERC (7), Junts (7), Eh Bildu (6), PNB (5) i BNG (1) fa 178. La majoria absoluta al Congrés dels Diputats es troba a 176, per tant, Pedro Sánchez podria ser investit en primera votació.

Previsions: Ara Sánchez, ha de comunicar a la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol, que ha aconseguit els vots necessaris per ser investit. 

  • Armengol haurà de convocar el ple d'investidura, que tot apunta que se celebrarà la pròxima setmana, els dies 15 i 16 de novembre.