Política
L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont | EFE
Tsunami Democràtic

Fiscalia contradiu el jutge: els indicis per imputar Puigdemont són "insuficients"

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont
Foto: L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont | EFE

La Fiscalia ha contradit el jutge de l'Audiència Nacional que investiga els aldarulls provocats per Tsunami Democràtic. Si bé Manuel García Castellón ha imputat Carles Puigdemont per la seva presumpta implicació, el Ministeri Públic considera que els indicis per fer-ho són "insuficients".

Per què és important? Tot plegat pren una dimensió encara més gran tenint en compte la llei d'amnistia que es preveu que entri en vigor properament sota l'acord del PSOE, Junts i ERC per investir Pedro Sánchez president del govern espanyol novament. D'aquesta forma, causes com aquesta, amb líders del procés investigats, no tirarien endavant.

A fons: Fiscalia ha presentat un recurs d'apel·lació aquest divendres contra l'auto del jutge Manuel García Castellón que acordava dirigir la investigació sobre Tsunami Democràtic contra l'expresident Puigdemont.

  • Miguel Ángel Carballo, fiscal del cas, nega al jutge que es tracti d'un presumpte delicte de terrorisme i el rebaixa a desordres públics greus, identificant com a tal els aldarulls a l'aeroport del Prat i el pas fronterer de la Junquera. Per tant, afegeix que aquest tribunal "no és competent" sota aquest marc.
  • A més, indica que els indicis contra Puigdemont "són insuficients" perquè l'informe policial sobre la investigació no li atribueix fets concrets relacionats a les activitats de Tsunami Democràtic.
  • També sosté que els fets recollits a la investigació no demostren jerarquies ni distribució de funcions entre els investigats ni un òrgan directiu. Tots aquests són requisits per considerar que Tsunami Democràtic fos una organització criminal.

Què diu? Així ho justifica el fiscal del cas, Miguel Ángel Carballo:

  • Les investigacions, engegades fa quatre anys, "no han provat elements que permetin sostenir l'existència d'una organització o grup criminal, ni tampoc el seu caràcter terrorista, que és el que justificaria la competència de l'Audiència Nacional.

A més: L'Audiència Nacional ha imputat també Marta Rovira, secretària general d'ERC, assenyalada com a responsable de Tsunami Democràtic per les investigacions de la Guàrdia Civil.

  • El jutge l'acusa formalment de participar en l'organització dels aldarulls posteriors a la condemna als líders del 'procés' independentista la tardor del 2019.

Per acabar: Carles Puigdemont, actualment eurodiputat de Junts, està protegit per la immunitat del Parlament Europeu, així que per obligar-lo a sotmetre als interrogatoris corresponents l'Eurocambra hauria de permetre un suplicatori.