Política
Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | Europa Press
Amnistia

Consulta el document íntegre de la llei d'amnistia, ja registrada al Congrés

Temps de lectura: 1 minut
Carles Puigdemont
Foto: Carles Puigdemont | Europa Press

Document històric. Ja es pot consultar el document íntegre de la llei d'amnistia, firmat per ERC i Junts, que ja s'ha registrat al Congrés dels Diputats. 

Per què és important? Aquesta mesura de gràcia permetrà que els exiliats retornin a Catalunya i els líders independentistes puguin recuperar els seus càrrecs polítics.

En profunditat: En un termini màxim de dos mesos, s'haurà de tramitar la llei, ja que s'ha habilitat la via d'urgència. "Quedarà sense efecte les ordres de recerca i captura i l'ingrés a presó de les persones que resulti l'aplicació de l'amnistia, així com les ordres nacionals, europees i internacionals de detenció", així alliberant l'expresident Carles Puigdemont, que podria retornar quan fos definitivament aprovada.

  • Finalment, els casos de 'lawfare', o persecució judicial per motius polítics, quedarien fora. Ni la presidenta de Junts, Laura Borràs, ni l'assessor de Puigdemont, Josep Lluís Alay, se'n podrien beneficiar inicialment. 

Els detalls: El text presenta 23 pàgines, 16 articles, dues disposicions addicionals i una disposició final, amb una fórmula d’inclusions i exclusions, que estipula quins casos i quins no es poden beneficiar d’una amnistia.

  • El document recull un preàmbul amb les justificacions a través de resolucions del Tribunal Constitucional i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que avalen la decisió d’una mesura del dret de gràcia.
Categoria: Política
Etiquetes: Amnistia PSOE Junts ERC