Política
El Congrés dels Diputats
Foto: El Congrés dels Diputats | Flickr
Congrés

El Congrés aprova eliminar la paraula "disminuït" de la Constitució

Temps de lectura: 2 minuts
El Congrés dels Diputats
Foto: El Congrés dels Diputats | Flickr

El Congrés ha aprovat aquest dijous 18 de gener, en un ple extraordinari, la proposició de reforma de l'article 49 de la Constitució per eliminar el terme "disminuït".  

Per què és important? Han passat sis anys del primer intent de reforma. L'any 2018 ja es comptava amb el suport de tots els grups parlamentaris que tenien representació al Congrés, però la convocatòria d'eleccions el 2019 va aturar-ne la tramitació.

En detall: La reforma s'ha aprovat amb 312 vots a favor i 32 en contra, dels diputats de Vox, que en un comunicat expliquen que estan a favor de la modificació, però que es neguen a avalar una reforma constitucional impulsada pel Govern de Pedro Sánchez, que “ha vulnerat” la pròpia Constitució. 

  •  Actualment, l'article 49 està redactat així: "Els poders públics realitzaran una política de previsió, tractament, rehabilitació i integració dels disminuïts físics, sensorials i psíquics, als quals prestaran l'atenció especialitzada que requereixin i els empararan en el gaudi dels drets que aquest Títol atorga a tots els ciutadans."
  • Amb la reforma, es canvia la redacció recollint que "les persones amb discapacitat són titulars dels drets i deures previstos en aquest títol en condicions de llibertat i igualtat real i efectiva, sense que es pugui produir discriminació".

Què diuen? El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha destacat que amb la reforma estan saldant un "deute moral" i ha demanat disculpes a les persones amb discapacitat pel fet que s'hagi mantingut tant temps el terme "disminuïts" a la Carta Magna. 

  • El socialista Luis Carlos Sahuquillo ha aprofitat per atacar a l'oposició lamentant que, "malgrat la votació d'avui, els populars continuïn governant de la mà de Vox a molts territoris".
  • El PP ha contestat, per la seva part, que el PSOE "ha vingut aquí, en un dia com avui, a criticar al PP. Facin-s'ho mirar". 
  • Els populars també han criticat l'actitud de Vox: "He de lamentar també que alguns grups aprofitin la defensa de la dignitat de les persones amb discapacitat per colar esmenes que no tenen res a veure", ha dit. 

A partir d'ara: Un cop superada la segona votació al Congrés, la reforma anirà al Senat. Si supera la votació allà, on el PP i el PSOE sumen una àmplia majoria, la modificació quedarà convalidada. 

Categoria: Política