Societat
Foto: | Unsplash
Despoblació

Ultimàtum als bancs per instal·lar més caixers automàtics

Foto: | Unsplash

El govern espanyol dona sis mesos als bancs per instal·lar caixers en tots els municipis i pobles d'Espanya. Al febrer, el Govern de Catalunya va proposar a l'Estat aplicar aquesta mesura.

Per què és important? El govern espanyol i les patronals bancàries han arribat a un acord que beneficiarà a 243 pobles de tot l'Estat.

  • Actualment hi ha 600.000 persones que resideixen a 3.230 municipis d'Espanya que no disposen d'accés presencial als serveis bancaris.
Què sabem? En l'acord s'ha fixat un termini de sis mesos per tenir instal·lat almenys un punt d'accés presencial per retirar diners. És a dir, oficines bancàries, caixers automàtics, agents financers o oficines mòbils.
  • En el cas dels municipis de més de 500 habitants, l'acord estableix que s'hi ha d'instal·lar almenys un punt d'accés en les modalitats d'oficina bancària, caixer automàtic, oficines mòbils o agents financers. Per facilitar la instal·lació, el pacte indica que es podran cedir espais públics.
  • En els pobles de menys de 500 habitants -2.987 municipis, en els que viu el 0,99% de la població-, l'acord estableix que s'haurà de garantir l'accés a efectiu. Entre les alternatives, s'estableix l'opció dels carters rurals o les fórmules de 'cash back' o 'cash-in-shop'.ç

A més: Tot plegat es complementarà amb el desenvolupament d'accions formatives dirigides a facilitar l'ús del nou servei i l'accés a la banca electrònica i l'atenció telefònica, que aniran a càrrec de les entitats financeres.

Què diuen? 

  • La vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha assegurat que la mesura afavorirà la lluita contra la despoblació i a l'equilibri territorial.
  • El govern espanyol ha assegurat que s'articularà "amb ple respecte" a la normativa de la competència.
Categoria: Societat