Societat
Foto: | ACN
Rodalies

Renfe s'endeuta i compra 101 trens nous per Catalunya

Foto: | ACN

L'estat espanyol ha autoritzat a Renfe a endeutar-se per comprar 69 trens de Rodalies i 32 de Mitja Distància per destinar-los a la xarxa ferroviària de Catalunya. 

Per què és important? La Generalitat ha demanat en diverses ocasions el traspàs de Rodalies.

  • L'executiu català és crític amb la gratuïtat de Rodalies fins a finals de l'any 2023, mesura del govern de Pedro Sánchez, i prefereix el traspàs.

Com funciona: El govern espanyol ha autoritzat a Renfe a comprar 101 trens per Catalunya al marge del contracte pendent d'acordar amb la Generalitat. 

  • Es compraran 69 trens de Rodalies i 32 de Mitja Distància.
  • Renfe incrementarà el seu endeutament fins a un màxim de 879,3 milions d'euros per a l'adquisició del nou material. Un increment previ a l'autorització. de la Secretaria d'Estat de Pressupostos i Despeses.

El motiu: El govern espanyol argumenta aquest canvi d'escenari amb "urgència" per la necessitat de "garantir l'homogeneïtat en el dret a la mobilitat i el nivell de qualitat que es presta en tot el territori de l'Estat".

  • El Pla de Rodalies, presentat a finals del 2020, inclou la compra de fins a 101 trens nous per a Catalunya.

Què diuen: Fonts de Renfe han explicat a l'ACN que l'autorització per renovar els trens de Rodalies i Mitja Distància és una "gran notícia" i que, a més, "confirma l'aposta del govern espanyol pel reforç del transport públic".

D'on venim: El març del 2021, Renfe va adjudicar la fabricació de 152 trens per al servei de Rodalies de tot l'Estat, sense incloure Catalunya per la manca del contracte programa.

En detall: Els nous trens són unitats de 100 metres de longitud, amb un 20% més de capacitat que els trens actuals i pensats per minimitzar el temps d'espera entre la pujada i baixada dels passatgers.

  • Disposen de connexió wifi, seran accessibles i tindran un apartat per a bicicletes i cotxets infantils.
Categoria: Societat
Especial: Rodalies
Etiquetes: Renfe Rodalies