Societat
Foto: | ACN / Busquets L.
Assetjament escolar

La UVic no garanteix la seguretat d’una víctima de bullying: “Ho tornaran a fer”

Foto: | ACN / Busquets L.

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) acull un greu cas d’assetjament escolar des del curs passat. A dia d’avui, segueix sense garantir la seguretat de la víctima, denuncia la mateixa estudiant, de 19 anys.

Per què és important? Victòria (nom fictici per preservar l’anonimat de l’estudiant) va començar a patir bullying per part d’uns set estudiants pels volts d’octubre de 2021. Ha rebut dues agressions i múltiples amenaces, humiliacions i vexacions, tant en persona com per les xarxes socials. Les mesures de la universitat no han estat prou per resoldre la situació, segons el seu entorn.

Què en sabem? Tots els implicats són francesos i estudien Fisioteràpia a Vic. El bullying es va desencadenar després que Victòria es fes un petó amb un dels presumptes assetjadors i que el refusés.

  • Ha patit dues agressions físiques; la pitjor va produir-se el 10 de desembre, quan un cop la va deixar inconscient a terra uns minuts. En una altra ocasió, una jove la va amenaçar ganivet en mà, van constatar els Mossos. Ambdós casos, a la residència RUVIC, independent a la universitat.
  • Ha rebut insults com “ets la més puta de França” i lladrucs quan ella passava pel lloc on eren els nois, entre altres humiliacions. També gravacions en roba interior durant activitats pràctiques de la carrera, vídeos que han estat presumptament difosos a les xarxes socials.

D'on venim:

  • Victòria va alertar el servei d’igualtat de la universitat el febrer de 2022 i va interposar una denúncia davant dels Mossos d’Esquadra el març del mateix any. Mentrestant, va començar a rebre medicació per dormir i calmar la seva ansietat.
  • Un jutge va acordar el sobreseïment provisional del cas, traslladant una “advertència” als assetjadors i sota el compromís de la facultat de separar-los en un grup diferent del de la víctima.
  • Tanmateix, després que entrés en vigor aquesta mesura, Victòria va haver de fer els exàmens de finals de curs amb els nois, moment aprofitat per un d’ells per intimidar-la de nou.

Situació actual: Amb l’inici de curs el passat 10 d’octubre…

  • Victòria ja no conviu amb els assetjadors a la RUVIC, residència de titularitat privada i independent a la universitat; els responsables n’han expulsat a un i a la resta no els ha renovat el contracte.
  • Mentre que el curs passat van ser ubicats al grup de matins perquè no coincidissin amb Victòria (estudia de tardes), ara ho tornen a fer a les mateixes hores que ella, tot i que en un altre grup. Això fa que es vegin pels passadissos.
  • La noia continua prenent medicació per combatre l’ansietat que aquesta situació li genera, després de tot.

Tot i això: La normativa de la universitat preveu “sancions que es puguin derivar de determinades actituds o comportaments”, i obliga a “no discriminar” i “respectar” els drets a l’honor, la intimitat i la imatge de la comunitat universitària. Ho fa amb l'article 73 de les seves normes d'organització i funcionament.

Què diu la víctima? A declaracions a Principal, Victòria explica que: 

  • “Sovint me’ls trobo, perquè tenim els mateixos horaris i faig classe a sobre de la cafeteria, on van als descansos. Quan els veig, em poso nerviosa, em busquen amb la mirada…”.
  • “De fet, comparteixo classe amb un dels que em va agredir físicament l’any passat, qui em va fer perdre la consciència”.
  • “Aquesta situació em preocupa, la meva salut mental arran d’això és bastant inestable, però estic fent tot el possible per aguantar”.
  • “Si la universitat em reconegués com a víctima castigant els assetjadors i expulsant els que van començar tot plegat, em tornaria a sentir viva i podria estudiar per fi, sense esgotament, sense sentir-me així de vulnerable dins de la facultat”.
  • “Vull que paguin pel que m’han fet”.

Què diu la UVic?

  • “Els presumptes fets manifestats per l’estudiant han tingut lloc fora del campus universitari. La normativa no permet expulsar-los si no hi ha una sentència judicial”, segons un comunicat.
  • “Nosaltres no podem convertir-nos en jutges. No som jutges, som un centre universitari”, ha dit Eduard Prats, coordinador de Polítiques Corporatives de la universitat, a Planta Baixa de TV3.
  • “Hi ha fets que no estan provats. La situació ens preocupa moltíssim, però el primer que vam fer va ser separar els estudiants, de seguida que es va saber”, afegeix Prats.
  • “Vam pagar a l’estudiant afectada un hotel un temps perquè no visqués a la residència, vam oferir-li atenció psicològica…”, ha recordat.

Què diu NACE? Carmen Cabestany, presidenta de l’Associació No a l’Assetjament Escolar (NACE), assegura que:

  • “En casos graus com aquest, haurien d’expulsar els agressors. Si no, aquests sortiran reforçats i molt probablement ho tornaran a fer”.
  • “La universitat segueix sense garantir la seguretat de Victòria. Que estudiïn a la mateixa franja horària és un risc important per a ella i que la posa en una situació de molta vulnerabilitat”.
  • “Només faltaria que, per a qualsevol cas de maltractament en un centre educatiu, haguéssim de tenir sentències judicials. En tot cas, hi ha moltes altres mesures pedagògiques que podrien haver seguit com ara allunyar-los de forma efectiva, informar els professors, no desacreditar la víctima…”
  • “La universitat falta a la veritat i canvia de discurs segons li convé. Encara que alguns episodis (amenaces, insults, humiliacions…) han passat a la residència, molts també han passat a dins de la facultat. A més, nosaltres hem parlat amb testimonis que no han estat entrevistats”.

A partir d’ara: NACE ha comparegut recentment davant d’un grup de treball del Parlament perquè el Departament d’Educació implanti el ‘Decàleg contra l’assetjament escolar’ que la mateixa càmera catalana va aprovar el febrer del 2020.

Categoria: Societat
Etiqueta: Universitats