Societat
Foto: | ACN
El català a l'escola

El Constitucional revisarà la llei catalana contra el 25% de castellà a l'escola

Foto: | ACN

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit una qüestió d’inconstitucionalitat plantejada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el decret aprovat pel Govern el passat 30 de maig que elimina els percentatges de les llengües als centres educatius.

Per què és important? Una nova llei del Parlament i un decret del Govern van servir per esquivar la sentència del Tribunal Suprem que obligava a fer un mínim del 25% de les classes en castellà a l'escola.

Què sabem? L'alt tribunal revisarà la llei del Parlament i el decret del Govern, convalidat amb el suport d'ERC, Junts i els comuns, i que també compta amb l'aval unànime del Consell de Garanties Estatutàries (CGE).

Background: El decret aprovat per la Generalitat rebutja els percentatges en l'ensenyament i fixa el català com a "llengua pròpia, normalment emprada, vehicular i d'aprenentatge, i llengua d'ús normal en l'acollida de l'alumnat".

  • També estableix que el Departament d’Educació és "l’únic responsable legal dels projectes lingüístics dels centres".

A més: Segons va explicar el president Pere Aragonès en una entrevista fa uns dies a TV3, la Generalitat va arribar a un acord "molt col·lateral" amb Pedro Sánchez perquè no s'impugnin la llei i el decret que defensen el català a l'escola i eviten l'ús de percentatges.

Situació actual: Les escoles catalanes van començar aquest curs sense aplicar cap percentatge en l'idioma d'ensenyament als centres. Tot i això, el TSJC manté el 25% de castellà en una desena de centres on alguna família ho ha reclamat, perquè considera que la nova legislació del Govern no és incompatible amb aplicar la sentència prèvia. 

A partir d'ara: El TC haurà d'estudiar la qüestió d'inconstitucionalitat de la nova legislació catalana al voltant de l'idioma als centres, presentada pel TSJC.

Què diuen? En una piulada a Twitter, Òmnium Cultural ha anunciat que es personarà davant del Tribunal Constitucional per defensar "el dret de tothom a gaudir de l'escola en català". El seu president, Xavier Antich, ha criticat que "els poders de l'Estat continuen fent d'activistes contra l'escola, la llengua i les institucions catalanes".

Categoria: Societat