Societat
Foto: | Centre Reina Sofía
Misogínia

La 'manosfera' espanyola: on es cou l'antifeminisme

Temps de lectura: 2 minuts
Foto: | Centre Reina Sofía

Davant les noves lleis en defensa i protecció dels drets de les dones, hi ha un col·lectiu d'homes que es considera víctima d'aquestes i que les respon amb misogínia. Ho fan, sobretot, a les xarxes socials, enfortint la denominada manosfera. En aquest espai online els joves estan cada vegada assumint amb més normalitat discursos d'odi cap a les dones.

És la conclusió de l'estudi Jóvenes en la Manosfera. Influencia de la misoginia digital en la percepción que tienen los hombres jóvenes de la violencia sexual, fet per Elisa García i Silvia Díaz i publicat pel Centre Reina Sofía.

Què és? La manosfera és el nom que reben un conjunt de webs, blogs, perfils de xarxes socials i altres espais d'Internet que defensen la masculinitat des de l'hostilitat cap a les dones. És, en definitiva, l'espai misogin d'Internet.

Per què és important? L'estudi assegura que "la manosfera és un element clau en la socialització dels joves en matèria de gènere".

  • Afirma que certs sectors polítics antifeministes aprofiten aquest espai "per construir discursos com que la violència no té gènere, o que la violència de gènere és un invent ideològic", que fomenten després la integració de missatges misògins.

Què diu? L'estudi assenyala col·lectius com Hazte Oír o Foro Español por la família com a entitats que promouen l'antifeminisme.

  • També assegura que "VOX ha popularitzat el concepte de la ideologia de gènere convertint la seva lluita contra les polítiques d'igualtat de gènere en part fonamental del seu capital polític".

Per què? "La manosfera satisfà un buit emocional i cobreix les necessitats de cures de molts homes" que consideren que hi ha una jerarquia socio-sexual que beneficia a les dones.

  • A la vegada, "tenen un immens potencial per a la politització de l'antifeminisme".

Conclusions: "Els mems han passat de constituir eines d'activisme polític feminista a ser apropiats per l'antifeminisme, que banalitza discursos de ràbia"

  • L'estudi assegura que els discursos de la manosfera "produeixen un coneixement de gènere masculinista que banalitza, normalitza i legitima la violència sexual comesa contra dones".

Solució: Les autores afirmen que per "acabar amb una misogínia organitzada i nociva que no està disminuint, hem de donar als referents masculins i els homes joves la importància que tenen en la lluita per l'erradicació de la violència sexual".

Categoria: Societat