Societat
Foto: | Unsplash
Igualtat

Per primera vegada una mare en solitari pot ampliar el permís de maternitat

Foto: | Unsplash

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reconegut per primera vegada el dret d'una mare en solitari a ampliar el permís pel naixement. Així podrà fer ús dels dies que haguessin correspost a un altre progenitor. 

Per què és important? El 80% de les famílies monoparentals estan formades per una dona i la seva descendència.

  • Segons la sentència, això permet afirmar que "la monoparentalitat té gènere". És a dir, la interpretació pot portar a una situació de discriminació indirecta per raó de gènere.

D'on venim? El Tribunal Superior de Justícia Basc va ser el primer a emetre una sentència com aquesta, l'any 2020. La decisió, al llarg dels anys ha generat debat i posicionaments contraris.

  • El mateix tribunal de la Comunitat Valenciana, per exemple, va emetre una sentència establint tot el contrari, que el temps de permís no es podia allargar perquè era un dret individual i intransferible.

Què diu? La sentència afirma que:

  • La Convenció de l'ONU de drets dels infants, en el seu article 2, constata que: "Els Estats adoptaran totes les mesures apropiades per a garantir que el nen es vegi protegit contra tota forma de discriminació o càstig per causa de la condició (...) dels seus pares, els seus tutors o els seus familiars".
  • "En el cas de les famílies monoparentals, les progenitores (i, en el seu cas, els progenitors) tenen dret a l'acumulació del període de suspensió contractual --i de la corresponent prestació-- a la que accedeixen els progenitors de les famílies biparentals".

A més, la sentència exclou les setmanes del període del puerperi: primeres setmanes després del part que són per a la recuperació física de la persona gestant. 

  • No es pot duplicar el temps perquè es concedeix de forma simultània.
Categoria: Societat
Etiqueta: Igualtat