Societat
L'advocada penalista Carla Vall
Foto: L'advocada penalista Carla Vall | Imatge cedida a Principal
Igualtat

L'advocada Carla Vall rep el Premi Menina 2022 en justícia feminista

L'advocada penalista Carla Vall
Foto: L'advocada penalista Carla Vall | Imatge cedida a Principal

L'advocada penalista Carla Vall, especialitzada en la defensa de víctimes de violència masclista, violència sexual i vicària ha rebut el Premi Menina 2022 en justícia feminista, un reconeixement per la seva tasca en la lluita contra la violència masclista. L'acte dels premis es farà el dia 25 de novembre, dia contra la violència de gènere.

Per què és importat? Vall ha treballat en casos mediàtics com el de l'Aula de Teatre de Lleida. El premi reconeix la seva feina i trajectòria.

  • El despatx de l'advocada ha guanyat el 89% dels casos que ha defensat i ha aconseguit mesures cautelars en un 75%.

Qui és? Fa més de 10 anys que exerceix com a advocada. També forma altres professionals en diferents organitzacions com l'Observatori català de la Justícia en Violència Masclista i l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

D'on venim? Els reconeixements es van crear l'any 2004 amb la Llei de Violència de Gènere. L'any 2012 van canviar el seu nom pel de Premis Menina que s'atorguen cada any amb motiu del dia contra la violència de gènere.

  • Es tracta d'un reconeixement estatal que dona la Delegació del Govern contra la violència de Gènere i el Ministeri d'Igualtat. També hi ha uns Premis Menina que s'atorguen de forma territorialitzada des de les delegacions de les CCAA.
  • La proposta de reconeixement es fa des del Ministeri i la Delegació de forma conjunta tenint en compte cada any els mèrits i la feina de cadascuna de les candidates.

També han estat guardonats: El moviment social Tabadol; en l'àmbit de l'educació l'Institut Pérez de Guzmán de Màlaga, que va replicar l'acció que van fer els alumnes del Colegio Mayor Elías Ahuja.

  • En l'àmbit informatiu rep un reconeixement Macarena Baena Garrido.
  • En l'àmbit de la conscienciació la sèrie Intimidad.
  • Com a home feminista es reconeix a l'escriptor Roy Galán.
  • També altres institucions, dues advocades afganes, i altres dones en àmbits com la cultura han estat reconegudes.

Background: Des de 2004 cada any han estat premiades entre 5 i 8 dones o organitzacions que lluiten per erradicar la violència masclista. Alguns exemples són:

  • Carlota Bustelo García del Real (2004): va rebre el premi per la defensa de la igualtat constitucional i la legalització dels anticonceptius, des dels diferents càrrecs directius en òrgans nacionals i internacionals.
  • L'associació mexicana Justicia para nuestras hijas (2005): per la seva tasca internacional a favor del feminisme i contra la impunitat dels culpables.
  • Club Deportivo Leganés (2017), per la seva implicació contra la violència de gènere, mitjançant actuacions de sensibilització, a través de la difusió de les campanyes i el missatge #haysalida als partits de LaLiga, a les seves xarxes socials i pàgina web oficial.
  • Justa Montero Corominas (2020) com a reconeixement a tota una vida d'activisme, que personifica i defensa a tots els espais possibles la lluita intergeneracional del feminisme, el feminisme de la memòria i del futur.
  • Cristina Fallarás Sánchez (2020): En la categoria “Conscienciació ciutadana”, periodista, escriptora i lluitadora, especialment per la iniciativa “Cuéntalo”, que va començar amb un tuit el 26 d'abril de 2018, convidant a reconèixer i construir el relat de les agressions viscudes, que va mobilitzar milions de dones, i es va convertir el 2019 al llibre: “Ara comptem nosaltres”.