Societat
Salut Mental

El Govern espanyol crearà un Observatori de Trastorns Alimentaris

El Ministeri d'Hisenda ha pactat amb la formació d'Íñigo Errejón, Más País, en el marc de les negociacions pels pressupostos generals de l'Estat, la creació d'un Observatori de Trastorns de la Conducta Alimentària. Els Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA) són un problema de salut mental que afecten mig milió de persones a l'estat i la xifra de casos no para d'augmentar.

Per què és important? L'objectiu de l'Observatori serà treballar amb associacions expertes en el tema per recopilar dades i elaborar iniciatives administratives i públiques per fer front a aquesta realitat.

  • El pacte seria per destinar un milió d'euros a aquesta nova entitat.

La situació actual: Els TCA tenen una afectació creixent, sobretot entre les persones més joves, especialment en dones.

  • Múltiples estudis han alertat de l'impacte que tenen les xarxes socials en el desenvolupament d'aquest tipus de trastorns pels estàndards de bellesa i referents que s'estableixen.

En dades: Després del confinament els trastorns alimentaris s'han duplicat entre els adolescents a Catalunya. Les principals afectades són noies entre 10 i 19 anys. 

  • Entre juliol de 2020 i desembre de 2021 els diagnòstics de Trastorns de la Conducta Alimentària van augmentar dràsticament.

Context: Els TCA són alteracions mentals que modifiquen els hàbits alimentaris de forma perjudicial i controladora. Poden tenir característiques molt diferents, però sempre suposen conseqüències per a la salut mental i/o física de la persona que el pateix.

  • Els TCA més coneguts són l’anorèxia i la bulímia, però n’hi ha molts altres com el trastorn per afartament, la fòbia a aliments, trastorn per conductes compensatòries, etc.

Què han dit? "Es tracta d'una pandèmia silenciosa, sovint invisibilitzada pels qui la pateixen i el seu voltant, per la por a l'estigma o la manca d'informació i davant la qual hem d'actuar", asseguren des del partit d´Íñigo Errejón.

  • "Necessitem transparència al voltant d'aquesta qüestió i dades que ens permetin conèixer quina és la profunditat del problema i quines serien les transformacions que calen perquè això deixi de passar i aconseguir tenir un entorn digital divers i sa".
  • "Volem una societat que promogui models compatibles amb la vida i amb el benestar de les persones"