Societat
Una agent dels Mossos d'Esquadra durant un operatiu
Foto: Una agent dels Mossos d'Esquadra durant un operatiu | Mossos d'Esquadra
Successos

Explotació laboral i insults: l'infern d'una cuinera de la Sénia

Una agent dels Mossos d'Esquadra durant un operatiu
Foto: Una agent dels Mossos d'Esquadra durant un operatiu | Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han detingut dues persones acusades d'un delicte contra els drets dels treballadors. La denunciant és una dona que assegura que ha estat víctima d'explotació laboral en un restaurant de la Sénia (Monstià). 

Situació actual: Hi ha tres detinguts, els dos responsables del restaurant estan acusats d'un delicte contra els drets dels treballadors, i un tercer per un presumpte delicte d'usurpació d'identitat. 

  • De moment, la investigació continua oberta a l’espera de poder analitzar tota la documentació intervinguda i de l’aparició d’alguna altra víctima.

El motiu: La víctima, una dona que va viatjar des de Colòmbia per treballar a l'establiment, assegura que les condicions de treball eres molt dures, amb jornades molt llargues, sense contracte, patint maltractaments verbals i sense rebre cap sou. 

Què sabem? Segons la víctima, a mitjans de febrer va contactar de manera telemàtica amb una altra dona que li oferia feina com a cuinera en un local de restauració de la localitat de la Sénia (Montsià).

  • Van arribar a un acord i la víctima a viatjar des de Colòmbia amb la promesa d’una regularització del seu permís de treball, un sou de 1.000 euros al mes i la manutenció i pernoctació en un pis amb altres treballadores del restaurant.
  • Segons ha manifestat la víctima a la policia, les condicions de treball eren molt dures. Quan la víctima va reclamar unes millors condicions, el propietari la va fer fora de la feina i del domicili, sense les seves pertinences, i sense pagar-li cap retribució.

En profunditat: A partir d’aquí, els Mossos d’Esquadra van iniciar una investigació conjunta amb la policia espanyola i van dissenyar un dispositiu amb la col·laboració d’inspecció de treball en el qual es van produir tres inspeccions, una a la Sénia i dos més a Vinaròs (Castelló) el passat 14 de juny.

  • Es van detenir els dos responsables dels establiments on es duia a terme l’activitat il·lícita, a banda d’una altra persona que es trobava treballant i que disposava d’una documentació d’una altra persona.
  • La policia també va poder comprovar que el restaurant no disposava de cap tipus de llicència municipal, assegurança, pla de riscos laborals, ni cap tipus de certificació de mesures de seguretat, aforament, o fulls de reclamació, entre d’altres.