Societat
Violència masclista

Què es reivindica el 25-N?

El 25 de novembre és el dia Internacional per l'Erradicació de la Violència vers les Dones. En aquesta data moltes ciutats es tenyeixen de lila amb manifestacions i actes reivindicatius.

Per què és important? El 25 de novembre sensibilitza, explica i denuncia les diferents violències masclistes que pateixen les dones pel fet de ser dones.

  • De la mateixa manera, és un dia per reivindicar la necessitat d'una legislatura amb perspectiva de gènere que protegeixi a les dones, i polítiques públiques en la mateixa línia per donar eines a les víctimes.

Què és? La violència contra la dona és, tal com la defineix l'ONU: "tot acte de violència que tingui o pugui tenir com a resultat un perjudici o patiment físic, sexual o psicològic per a la dona, així com les amenaces d'aquests actes, la coacció o la privació arbitrària de la llibertat, tant si es produeix a la vida pública com a la vida privada".

D'on venim? El 25-N es va establir l'any 1981 en la Primera Trobada Feminista Llatinoamericana i del Carib.

  • El dia commemora tres activistes dominicanes: les germanes Minerva, Patricia i María Teresa Mirabal. Se les coneixia amb el nom de Las mariposas i formaven part d'una família acomodada del país.
  • Les tres tenien titulació universitària, estaven casades i tenien fills. Eren activistes polítiques contra la dictadura de Rafael Leónidas Trujillo.

Què van fer? Les germanes van liderar les lluites contra la violència masclista de l'època.

  • Minerva Mirabal va encapçalar el Movimiento Patriótico del 14 de juny, del qual també formaven part les altres dues germanes.
  • Per aquest motiu van ser empresonades en diverses ocasions.

25 de novembre de l'any 1960 va ser el dia en què la policia secreta va assassinar les germanes. Els seus cossos es van trobar dins un cotxe que havia estat llançat des d'un barranc.

  • Els fets van portar a reunir la primera trobada feminista Llatinoamericana i del Carib. On es va establir la data de l'aniversari de la mort de les germanes com a dia per lluitar contra la violència masclista.
  • L'any 1993 l'ONU va oficialitzar el 25-N com a dia internacional contra la violència de gènere i va fer la primera Declaració de la violència contra la dona.

La situació actual: Les denúncies per violència de gènere a Catalunya fa més d'una dècada que augmenten any rere any.

  • Una de cada dues dones de més de setze anys ha patit violència masclista alguna vegada a la seva vida. La violència sexual és la més habitual i naturalitzada.