Societat
Carlos Cuadrado, Víctor Rodríguez i Raúl Calvo, exjugadors de l'Arandina condemants per agressió sexual
Foto: Carlos Cuadrado, Víctor Rodríguez i Raúl Calvo, exjugadors de l'Arandina condemants per agressió sexual | EFE/ Santi Otero
Igualtat

Primer pronunciament del Suprem sobre la llei "Només sí és sí"

Carlos Cuadrado, Víctor Rodríguez i Raúl Calvo, exjugadors de l'Arandina condemants per agressió sexual
Foto: Carlos Cuadrado, Víctor Rodríguez i Raúl Calvo, exjugadors de l'Arandina condemants per agressió sexual | EFE/ Santi Otero

El Tribunal Suprem ha marcat doctrina emetent, per primera vegada, una resolució aplicant la nova llei del "Només sí és sí". Ho ha fet en el cas Arandina, en què tres futbolistes van violar una menor de 16 anys, i els ha augmentat la pena a nou anys de presó, més del que els van imposar els tribunals regionals. Així, estableix que la nova llei els beneficia més que el codi penal anterior, que els hauria imposat una sentència d'un any més de presó.

Per què és important? Per primera vegada, el màxim òrgan judicial de l'Estat ha aplicat la llei del "Només sí és sí", el que ha suposat un canvi de paradigma que, d'entrada, ha eliminat el delicte d'abús i contempla tota violència sexual com a agressió.

  • Sobre la rebaixa de penes, el Suprem ha establert que no marcarà doctrina general i que caldrà revisar cas per cas l'aplicació o no de la rebaixa de penes.

D'on venim? El Tribunal Superior de Justícia de Castella i la Manxa havia absolt un dels tres violadors del cas Arandina i havia reduït les condemnes dels altres dos, a 3 i 4 anys de presó, rebaixant el cas a un delicte d'abús.

  • Abans de la sentència de Castella i la Manxa, un jutjat de primera instància havia condemnat per agressió als tres futbolistes i a penes de 38 anys de presó.
  • El Tribunal va considerar que hi havia contradiccions en el relat de la víctima i proximitat d'edat i maduresa entre víctima i violadors i, per això, els va rebaixar la pena.
  • La Fiscalia va recórrer la decisió i demanava 10 anys de presó per als acusats.
  • Ara, el Tribunal Suprem ha desestimat l'atenuant de la proximitat i ha sentenciat a 9 anys de presó als violadors.

Què ha dit? Els jutges del Tribunal Suprem han declarat que la llei del "Només sí és sí" es pot aplicar per rebaixar la condemna "quan es fixi una pena inferior en aquells supòsits en els quals així procedeixi".

  • Els magistrats subratllen que cal analitzar cas per cas i no de forma global, tant els casos ja sentenciats com en els nous encara en procés judicial.