Societat
L'acusat de la violació de Blanes durant el judici
Foto: L'acusat de la violació de Blanes durant el judici | ACN
Igualtat

Primera condemna a la baixa a un violador a Catalunya sota la llei 'només sí és sí'

Actualitzat: Dimarts, 29 de novembre de 2022. 15:09
L'acusat de la violació de Blanes durant el judici
Foto: L'acusat de la violació de Blanes durant el judici | ACN

L'Audiència de Girona ha condemnat a dos anys i mig de presó a l'acusat de violar una dona el 2018 a Blanes.

Per què és important? És la primera sentència en aplicació de la llei del 'només sí és sí' a Catalunya que imposa una pena inferior que la prevista per l'anterior legislació.

Què sabem? La pena imposada és de 18 mesos de presó i una multa de 300 euros, a més d'una indemnització de 10.245 euros per a la víctima.

  • Els atenuants de reparació del dany i dilacions indegudes han estat determinants en la condemna a la baixa.
  • El Codi Penal actual situa la pena (amb els atenuants) entre els 2 anys i 4 anys menys 1 dia de presó, mentre que, amb l'anterior, el processat s'enfrontava a una condemna d'entre 3 anys i 6 anys menys un dia.

Què diuen? La secció quarta de l'Audiència de Girona, amb el magistrat Adolfo García Morales com a ponent...

  • Ha reconegut que el nou text beneficia l'acusat, ja que es podria haver enfrontat a una pena d'entre tres i sis anys de presó amb la legislació anterior.
  • El tribunal argumenta que s'ha de decantar "necessàriament" per la legislació actual perquè és "clarament més beneficiosa per al reu".
  • El Codi Penal actual suposa una "unificació voluntària de totes les conductes que suposen atemptats contra la llibertat sexual" com a agressions sexuals (perquè els abusos han desaparegut) però que això provoca "una lectura a la baixa" de la condemna mínima que abans preveia la llei per aquelles comeses amb violència i intimidació".

A més: L'Audiència de Girona considera que, quan no hi ha circumstàncies atenuants, es pot fer "certa graduació" en la individualització de les penes "castigant, potser, els comportaments violents i intimidatoris amb penes més severes".

  • En el cas de la violació de Blanes, però, no és possible, segons el tribunal, perquè els dos atenuants impliquen rebaixar la pena en grau. Això fa que "tots aquests comportaments s'igualin quant al punt de partida des del qual s'ha d'efectuar la baixada" de la pena.

Per acabar: El judici s'havia de fer inicialment el 12 de setembre a l'Audiència de Girona, però, la sala el va suspendre perquè l'advocat va demanar-ho tot argumentant que la nova legislació entraria en vigor el 7 d'octubre i que podia suposar una condemna més baixa per a l'acusat, com així ha estat.