Societat
D'esquenes, l'acusat de violació, maltractament i vexacions injustes per uns fets de Blanes
Foto: D'esquenes, l'acusat de violació, maltractament i vexacions injustes per uns fets de Blanes | ACN/ Marina López
Igualtat

Rebaixes de penes, revisions pendents... les xifres de la llei 'només sí és sí'

D'esquenes, l'acusat de violació, maltractament i vexacions injustes per uns fets de Blanes
Foto: D'esquenes, l'acusat de violació, maltractament i vexacions injustes per uns fets de Blanes | ACN/ Marina López

El nombre de condemnats que s'han vist beneficiats en el marc de penes que recull la llei del 'només sí és sí' augmenta a 43, tot i que hi ha més de 200 revisions pendents.

Per què és important? Aquestes últimes setmanes s'ha conegut que diversos tribunals d'arreu d'Espanya han rebaixat les penes a violadors i agressors sexuals, fruit de l'aplicació de la llei del 'només sí és sí'.

  • Les darreres rebaixes que han transcendit han estat dictades pel Tribunal Suprem, que ha condemnat a 9 anys de presó els dos exjugadors del 'cas Arandina', establint així una doctrina.

En xifres: Almenys 43 condemnats s'han vist beneficiats per la llei, entre revisions de condemna a la baixa (38) i sentències posteriors en aplicació de la norma (5).

  • Entre les revisions de sentència i rebaixes de pena s'han confirmat 20 a Madrid, 4 a Galícia, 3 a Cantàbria, 2 a Balears, 2 a Castella i Lleó, 2 del Tribunal Suprem, 1 a Andalusia, 1 a Astúries, 1 a Castella-la Manxa, 1 a Múrcia i 1 a Canàries.
  • D'aquests 38 casos, 10 han comportat l'excarceració dels condemnats.
  • Sobre les noves sentències dictades després de la reforma hi ha cinc casos.

Tot i això: Hi ha centenars de revisions pendents...

  • La setmana passada, les Audiències Provincials del País Valencià van informar que estan revisant més de 100 sentències.
  • A Madrid, compten amb 447 causes susceptibles de revisió. D'aquestes, van començar a revisar 121.

A la pràctica: Almenys una quinzena de les 52 audiències provincials s'han pronunciat en les darreres setmanes.

  • D'aquestes, 10 s'han mostrat a favor d'aplicar en les revisions de condemnes d'agressors sexuals el criteri més favorable al reo.
  • Mentre que tres audiències provincials han informat que no rebaixaran les condemnes quan les penes que van ser imposades puguin ser també imposables conformement al nou marc legal establert per la llei.

Què diuen? 

  • El portaveu del grup parlamentari socialista, Patxi López, ha assegurat que l'objectiu de la llei ha estat sempre "protegir a les víctimes" i s'ha instat a analitzar la sentència del Suprem.
  • El portaveu de Podemos al Congrés, Pablo Echenique, ha indicat que s'ha "d'analitzar en detall la sentència", tot i que ja precisat que el criteri que s'aplica a Espanya era que davant d'una reforma del Codi Penal, "si la condemna cau en la nova forquilla de penes, no hi havia revisió".
  • El Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz, va assegurar que la Fiscalia farà una anàlisi jurídica "en tota i cadascuna" de les sentències executòries que proposin una rebaixa de les penes per delictes sexuals.

A partir d'ara: PSOE i Podemos analitzaran "en detall" la sentència del Tribunal Suprem, que s'ha pronunciat aquest dimarts sobre l'aplicació de la llei del 'només sí és sí' en el 'cas Arandina'.