Societat
Manifestació 8M
Foto: Manifestació 8M | ACN
Igualtat

El 79% de les dones catalanes han patit violència masclista a la seva vida

Manifestació 8M
Foto: Manifestació 8M | ACN

Un 79,3% de les dones catalanes (8 de cada 10) de més de 16 anys han patit violència masclista algun cop a la seva vida. Són els resultats de l'Enquesta de Violències Masclistes a Catalunya de 2021, que es va conduir durant el novembre i desembre de 2021.

Per què és important? L'enquesta exposa que la majoria de les conductes masclistes contra les dones no s'arriben a denunciar, un 81,6%.

  • La secretària de Feminismes, Montserrat Pineda, ha recalcat que la violència masclista és un problema social i polític a Catalunya i el principal problema de seguretat pública. 

En detall: Només durant el 2021 el 26,2% de les dones va patir com a mínim una agressió masclista.

  • Si s'amplia la franja d'edat incloent els 15 anys, el percentatge de dones que han patit algun tipus d'agressió al llarg de la seva vida és del 77,4%.
  • En l'edició del 2021, s'observa un augment de les violències en l'àmbit digital, principalment assetjaments.

A més, destaca l'enquesta que el tipus de violència que més ha crescut en els últims anys ha estat la digital. En són exemple les amenaces de publicar continguts sexuals de la víctima.

  • El 28% de les dones ha patit assetjament en l'entorn digital.
  • Pel que fa a la violència masclista a Instagram, especialment, i altres xarxes socials, també ha augmentat la degradació de la dona i la violència. El percentatge ha passat de ser d'un 4,5% l'any 2016 a un 9,5% aquest 2022.
  • Un 13% de les dones ha patit en alguna ocasió violència a través de les xarxes socials.

També han augmentat violències com la psicològica, i la sexual de forma considerable. Destaca l'increment de casos de relacions sexuals no desitjades amb l'exparella.

  • El 47,5% de les dones enquestades ha patit violència psicològica.
  • El 61% de les dones enquestades ha patit algun tipus de violència masclista per part d'exparelles i, d'aquest percentatge, un 10,4% s'ha produït durant l'últim any.

Per acabar: El motiu pel qual moltes dones no denuncien destaquen la dificultat de recopilar proves (16,2% dels casos); perquè no hi ha la percepció que siguin comportaments a denunciar (12,5%); per por a més violència masclista (10,3%) o per sentiments de culpa, vergonya o bloqueig emocional (7,8%).

Què han dit? Pineda ha declarat que "l'enquesta mostra que les dones identifiquem més i millor tots els àmbits i formes de violència masclista, i que no hi ha espais per a aquelles que neguen l'existència de violències masclistes".