Societat
Valle de los Caídos
Foto: Valle de los Caídos | Europa Press
Valle de los caídos

Es reprenen les tasques d'exhumació al Valle de los Caídos

Valle de los Caídos
Foto: Valle de los Caídos | Europa Press

El govern espanyol ha reprès aquest dilluns les exhumacions de les restes de les 118 víctimes de la Guerra Civil al Valle de los Caídos.

Per què és important? La represa es produeix després de la paralització que va suposar les mesures cautelars imposades pel jutjat número 10 de Madrid davant diversos recursos presentats. 

Què diu? "Una vegada aixecades les mesures cautelars per part del TSJM i després que l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial establís que el consistori no tenia competència per a suspendre la llicència d'obra, des de Patrimoni Nacional s'ha procedit a reprendre els treballs", ha dit Félix Bolaños, ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica.

  • "Podem acabar així amb el patiment que aquesta situació estava ocasionant als familiars de les víctimes", ha puntualitzat Bolaños.

Al detall: Aquest pla d'exhumacions té l'aval del Consell Metge Forense i compta amb els mitjans materials necessaris per dur a terme les tasques de localització i extracció. 

  • Les restes de les persones es troben en columbaris de diverses mesures i en molts d'ells hi ha ossos de moltes persones.
  • El pas del temps i la humitat han deteriorat l'estat d'aquests, provocant que en alguns casos hi hagi restes de diverses persones i que dificultin les feines d'identificació.

A la pràctica: Una vegada siguin identificades les restes que hagin estat requerides pels familiars de les víctimes, es procedirà a elaborar els informes tècnics forenses per a dur a terme el lliurament d'aquests a les famílies.

  • Està previst també que aquelles restes que no siguin objecte de devolució als seus familiars, per no haver estat establerta la seva identitat, siguin retornats al corresponent columbari.

D'on venim? Les tasques de l'equip forense porten aturades mesos a causa dels recursos que va presentar l'associació 'Reconciliación y la Verdad Hisórica' i també l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial.

  • El Tribunal Superior de Justícia de Madrid va donar la raó a les famílies dels represaliats el passat juliol.
  • Ara Patrimoni Nacional ha procedit a la represa de les tasques d'exhumació. 
Categoria: Societat