Societat
Joan Carles I
Foto: Joan Carles I | ACN
Monarquia

Joan Carles I aconsegueix la immunitat contra la demanda de Corinna Larsen

Actualitzat: Dimarts, 6 de desembre de 2022. 12:51
Joan Carles I
Foto: Joan Carles I | ACN

La Justícia britànica ha atorgat la immunitat a Joan Carles I davant de la demanda de Corinna Larsen per presumpte assetjament, vigilància il·legal i difamació.

Per què és important? El tribunal d'apel·lació del Regne Unit havia de decidir sobre la seva inviolabilitat per la denúncia de Corinna. És a dir, si l'excap d'estat pot ser jutjat o no atenent que la seva immunitat hauria acabat l'any 2014, quan Felip VI va ser proclamat rei.

Què sabem? La Justícia britànica li ha permès mantenir la inviolabilitat pels fets, que haurien passat abans de l'abdicació, denegant així un judici contra el monarca.

  • La cort ha donat la raó al rei emèrit en assegurar que el presumpte assetjament a l'examant no pertany al seu àmbit privat, per la qual cosa li manté la immunitat.

Bakground:

  • L'examant del rei emèrit el va denunciar per assetjament continuat entre 2012 i 2014, per vigilància il·legal per part del CNI i difamació.
  • La defensa del rei defensa que el monarca té immunitat com a excap d'Estat que impedeix que pugui ser jutjat, i menys a Anglaterra.
  • Al març, el tribunal britànic va dictaminar que Joan Carles I només tenia immunitat respecte dels fets concorreguts mentre era cap d'Estat.

A partir d'ara: Sí que podrà ser jutjat pels seus actes a partir del 2014, segons ha decidit el tribunal. Tanmateix, la causa engloba fets que van tenir lloc abans i no serà jutjat per aquests.

Categoria: Societat