Societat
Medioambient

Denuncien l'Ajuntament de Rubí a la Fiscalia per capturar coloms

L'entitat animalista Corazón de Paloma ha denunciat l'Ajuntament de Rubí a la Fiscalia per un delicte de maltractament animal arran d'una captura de coloms. L'associació ha presentat fotografies d'una gàbia instal·lada pel consistori a la terrassa d'un veí on es veuen una vintena d'ocells a l'interior.

Qui és qui: La denúncia va dirigida al regidor de Benestar Animal Andrés Medrano i una tècnica municipal per un delicte de prevaricació i un altre de maltractament animal.

  • El Col·legi d'Advocats de Barcelona, a través de la Comissió de Dret Animal, també van requerir a l'Ajuntament que retirés la gàbia.

Què sabem? Els fets es remunten al passat 27 de novembre quan l'entitat Pas Sant Cugat va avisar a l'associació denunciant de l'existència d'una gàbia trampa en un pis del carrer Passeig de les Torres.

  • Els animalistes van avisar la policia, que es va personar a l'immoble 15 minuts després.
  • Una veïna d'aquest edifici va explicar els agents que la gàbia havia estat instal·lada pel mateix ajuntament.

Per què és important? La llei 42/2007 del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat prohibeix la captura d'aus silvestres com els coloms.

  • "Està prohibit matar, danyar, molesta o inquietar intencionadament els animals silvestres, sigui quin sigui el mètode utilitzat o la fase del seu cicle. biològic".
  • Aquesta prohibició inclou la retenció i la captura de l'animal viu, la destrucció, danys, recol·lecció i retenció dels nius, de les seves cries o dels ous, així com la possessió, el transport, el tràfic i el comerç dels exemplars vius o morts.
  • El març de 2022, la Fiscalia de Medi Ambient advertia a tots els ajuntaments espanyols sobre aquesta norma.

Què diu? Corazón de Paloma denuncia que l'Ajuntament de Rubí "sap de sobres" que la captura d'aus silvestres no està permesa.

  • Després de l'advertència del 28 de novembre, l'empresa privada es va endur els coloms pel seu posterior "sacrifici", segons la versió de l'associació.
  • Un dia després, el 29 de novembre, un home surt de l'edifici amb una bossa negre i un cub buit. "Sospitem que a la bossa hi havia més de 20 coloms morts per asfíxia. Sabem, per experiència, que aquests mètodes d'eutanàsia sense supervisió es fan servir".

Què diu? L'Ajuntament de Rubí defensa que la captura s'emmarca dins de les "seves competències i sempre d'acord amb la llei".

  • En una resposta a Principal, explica que prioritza la informació als veïns per dissuadir que alimentin els coloms.
  • El consistori realitza "actuacions de control de manera puntual" a través d'empreses especialitzades amb un criteri d'afectació de la "salut pública i amb la corresponent autorització de la Generalitat de Catalunya".
  • L'Ajuntament manté que, ara mateix, no hi ha cap gàbia activa i que està considerant "vies alternatives que seguiran protocols que incloguin el benestar animal com un dels seus principis rectors".

Al detall: Els animalistes van contactar amb el consistori el 28 de novembre i l'administració els va contestar que havien retirat la gàbia.

Categoria: Societat