Societat
 Mobilització a Lugo per l'assassinat de Cristina Cabo l'1 de desembre
Foto: Mobilització a Lugo per l'assassinat de Cristina Cabo l'1 de desembre | Europa Press
VIOLÈNCIA MASCLISTA

Les víctimes per violència masclista augmenten un 10% a l'Estat

 Mobilització a Lugo per l'assassinat de Cristina Cabo l'1 de desembre
Foto: Mobilització a Lugo per l'assassinat de Cristina Cabo l'1 de desembre | Europa Press

Els indicadors de violència masclista han augmentat per tercer trimestre consecutiu, segons un l'informe trimestral sobre violència de gènere de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial.

Per què és important? En el tercer trimestre de 2022 s'ha detectat gairebé un 10% més de denúncies per violència de gènere respecte a l'any passat.

Amb xifres: Durant els mesos de juliol, agost i setembre, els òrgans judicials de tot l'estat han registrat 49.479 denúncies, un 9,73% més que fa un any.

  • 7 de cada 10 denúncies han estat presentades per les mateixes víctimes.
  • 8 de cada 10 sentències van ser condemnatòries.
  • També consten 8.332 ordres de protecció.

Al detall: Augmenta el nombre de víctimes que no declaren contra el seu agressor, les denúncies per informes de lesions i les derivades d'una intervenció policial.

  • Un 6,65 % més de víctimes es van acollir a la no obligació de declarar.
  • Un 15,45% més de denúncies per informes de lesions i 19,23% més de denúncies derivades d'una intervenció policial.
  • Entre juliol i setembre, 2 de cada 3 víctimes eren espanyoles.

A Catalunya, la taxa se situa per sota de la nacional. De cada 10.000 dones, 15,7 són víctimes de violència de gènere, 4,1 punts per sota de la mitjana estatal (19,8).

Què diuen? La presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere del Consell General del Poder Judicial, Ángeles Carmona, fa una crida a tota la societat a prendre consciència de la gravetat d'una xacra que aquest 2022 ha posat fi a la vida de 39 dones.

  • Assegura que la lluita contra la violència de gènere continua desenvolupant-se dia a dia i millorant en tots els nivells, assistencial, policial, judicial, legislatiu i sanitari.
  • Agraeix la tasca dels Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat que, amb l'aplicació del “Protocol zero” del Ministeri de l'Interior, han augmentat les denúncies derivades de la intervenció directa policial gairebé en un 20%.

D'on venim? En el trimestre analitzat s'ha complert una mica més d'un any de l'aplicació de l'anomenat “Protocol zero” del Ministeri de l'Interior, que preveu l'elaboració d'atestat policial i valoració del risc de la víctima també en els casos en els quals aquesta no denunciar contra el seu agressor.