Societat
Control durant l'estat d'alarma
Foto: Control durant l'estat d'alarma | Europa Press
Pandèmia

Anul·lades les multes del segon estat d'alarma: com puc recuperar els diners?

Control durant l'estat d'alarma
Foto: Control durant l'estat d'alarma | Europa Press

La Generalitat de Catalunya retornarà l'import complet de les sancions que es van posar durant el segon estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus. 

Per què és important? El Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional el segon estat d'alarma i per això els diferents governs autonòmics hauran de retornar l'import als multats durant el període. 

Què sabem? El segon estat d'alarma per la pandèmia va durar entre el 25 d'octubre de 2020 al 9 de maig de 2021. 

  • Avui, el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) ha publicat que es retornarà els diners de les multes. 
  • Es tracta d'aquelles sancions que es van posar per infringir les mesures de control de la pandèmia com els confinaments territorials o per zones, les limitacions al dret de reunió o al toc de queda, entra d'altres. 

A la pràctica: Les persones interessades en una devolució han de comunicar les seves dades bancàries a través del formulari de comunicació de dades bancàries disponible a l'apartat Tràmits de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya

  • L'ingrés no serà automàtic, sinó que es farà una vegada l'administració hagi verificat que es compleixen els requisits per al retorn de l'import.

Al detall: Els ingressos obtinguts es tornaran amb la totalitat del seu import i a més, el Govern ha anunciat que afegirà un "interès legal" dels diners meritat entre la data de pagament efectiu de la sanció i la data que es proposi el pagament de la devolució de la sanció. 

D'on venim: Fa més d'un any, el Tribunal Constitucional va declarar inconstitucional l'estat d'alarma arran d'un recurs presentat per Vox. 

  • El tribunal considera que el termini de sis mesos de pròrroga va tenir un caràcter no raonat o infundat.

A més: El TC també va declarar inconstitucional el primer estat d'alarma.

  • Llavors es van cobrar unes 24.000 multes i l'import susceptible de ser tornat són uns 4,7 milions d'euros (MEUR), segons dades del Departament d'Interior.
Categoria: Societat
Etiquetes: Covid Generalitat