Societat
Minut de silenci a la plaça de la Paeria de Lleida
Foto: Minut de silenci a la plaça de la Paeria de Lleida | Laura Cortés / ACN
Violència masclista

Minut de silenci contra "cada feminicidi" pel darrer crim masclista a Lleida

Minut de silenci a la plaça de la Paeria de Lleida
Foto: Minut de silenci a la plaça de la Paeria de Lleida | Laura Cortés / ACN

Desenes de persones s'han concentrat aquest dissabte 17 de desembre al migdia a la plaça de la Paeria de Lleida per fer un minut de silenci i condemnar l'últim feminicidi d'una veïna de Lleida

Per què és important? A Catalunya, des que es registren els feminicidis, 119 dones han mort en mans de les seves parelles o exparelles des del 2012; aquest any, en són 11.

Context: Els Mossos d'Esquadra van trobar aquest divendres al migdia el cos sense vida de la dona, de 34 anys, al traster del seu edifici i van detenir la seva parella, de 40 anys. 

  • La Paeria ha decretat tres dies de dol i la bandera de la ciutat oneja a mig pal i amb un crespó negre.

Què diuen? La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, hi ha assistit tot lamentant l'impacte "terrible" de cada feminicidi que "trenca vides" i "deixa infants orfes". 

  • "Cada feminicidi ens impacta terriblement. No és un número. Són vides trencades, infants orfes, és un impacte comunitari sobre tota una ciutat i un país", ha recordat Verge. 
  • "Imagineu-vos que cada any s'assassinés un equip de futbol pel sol fet de ser jugadors de futbol. Això són els feminicidis, l'assassinat de dones pel sol fet de ser dones", ha dit sobre els 11 assassinats masclistes d'enguany.
  • "No ens aturarem davant d'aquesta vulneració tan greu dels drets humans de les dones. Les vides de les dones importen i tenim tot el dret de viure-les en llibertat", ha afegit Verge.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha recordat que el darrer feminicidi a la ciutat va ocórrer el 2015.

  • Així, ha decretat 3 dies de dol "com una mostra de condemna i de rebuig, sense cap mena de pal·liatius, davant d'aquest nou acte de violència contra les dones", ha dit l'alcalde.
  • "Lleida està de dol per la violència masclista, ni una més, prou violències", ha afegit Pueyo.

A partir d'ara: El jutjat de guàrdia de Lleida ha traspassat el cas al Jutjat de Violència sobre la Dona de la mateixa ciutat. Els Mossos d'Esquadra segueixen investigant els fets i el detingut passarà a disposició judicial, previsiblement, dilluns.

On demanar ajuda? Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.