Societat
La bandera de Lleida oneja a mig pal i amb un crespó negre
Foto: La bandera de Lleida oneja a mig pal i amb un crespó negre | ACN / Laura Cortés
Violència masclista

Presó provisional per al detingut pel crim masclista de Lleida

Actualitzat: Dilluns, 19 de desembre de 2022. 16:35
La bandera de Lleida oneja a mig pal i amb un crespó negre
Foto: La bandera de Lleida oneja a mig pal i amb un crespó negre | ACN / Laura Cortés

El detingut pel crim masclista de Lleida ingressarà a presó provisional, ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) aquest dilluns 19 de desembre.

Per què és important? A Catalunya, des que es registren els feminicidis, 119 dones han mort en mans de les seves parelles o exparelles des del 2012; aquest nou cas fa augmentar la fatídica xifra a 11 i ha commocionat el municipi.

El més nou: La jutgessa ha decretat l'entrada a presó comunicada i sense fiança com a mesura provisional després que l'individu, de 40 anys, hagi passat a disposició judicial i s'hagi negat a declarar. El jutjat contra la violència sobre la dona de Lleida l'acusa d'un presumpte delicte d'assassinat.

Què sabem?

  • Els Mossos d'Esquadra van trobar aquest divendres al migdia el cos sense vida de la dona, de 34 anys, al traster del seu edifici i van detenir la seva parella, de 40 anys. La parella té 5 fills, el més petit de només 2 anys.
  • La Paeria, que va organitzar un minut de silenci el dissabte 17, ha decretat tres dies de dol i la bandera de la ciutat oneja a mig pal i amb un crespó negre.
  • El detingut tenia un antecedent del 2019 per una denúncia interposada per la dona, que va provocar una ordre de protecció que va estar en vigor fins a la celebració del judici corresponent, el 14 de febrer del 2020.
    • L'home va quedar absolt perquè la víctima no va prestar declaració i no hi havia altres elements que acreditessin els fets denunciats. 

Què diuen? La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, va assistir al minut de silenci. "Cada feminicidi ens impacta terriblement. No és un número. Són vides trencades, infants orfes, és un impacte comunitari sobre tota una ciutat i un país", va dir.

A partir d'ara: L'acusat ingressarà a presó fins que se celebri el judici, un cop els Mossos d'Esquadra, fiscalia i les autoritats judicials acabin amb la investigació.

On demanar ajuda? Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.

Categoria: Societat