Societat
Una taula amb vermut del restaurant Cúmul de Montblanc
Foto: Una taula amb vermut del restaurant Cúmul de Montblanc | Ot Boquera
GASTRONOMIA

Fer el vermut: una tradició molt arrelada que es manté gràcies als joves

Una taula amb vermut del restaurant Cúmul de Montblanc
Foto: Una taula amb vermut del restaurant Cúmul de Montblanc | Ot Boquera

El vermut és un licor que tradicionalment s'ha relacionat amb l'hora de l'aperitiu, abans de dinar, sovint els diumenges i amb la presència de família i amics. Es tracta d'una tradició ancestral, que va arribar amb força a Catalunya a mitjans del segle passat, però que fa uns anys ha viscut una important revifada de consum que els experts relacionen amb el paper dels joves.

Per què és important? Fer el vermut és una tradició molt catalana que va viure el seu moment àlgid als anys 50 i que va començar a patir una davallada els anys 70 amb l'arribada de la cervesa. 

  • La tradició ha perdurat al llarg dels anys convertint-se en una pràctica molt arrelada, també entre les noves generacions. A més, també s'ha convertit en un considerable reclam que atrau turistes i nouvinguts a Catalunya, que també es veu reflectit en l'increment de l'oferta gastronòmica vinculada al seu consum.

Context: El vermut és un licor fruit de la barreja artesanal de vins i herbes aromàtiques, que va arribar a Catalunya a mitjans del segle XIX.

  • Tradicionalment, a Catalunya "anar a fer el vermut" vol dir fer un àpat lleuger al migdia, abans de dinar.
  • Amb els anys ha passat a esdevenir una ocasió social, un moment de retrobament amb amics i família i un costum molt arrelat a la cultura catalana.

Què sabem? Es tracta d'una tradició que històricament era sustentada per les persones grans, sovint els avis de les famílies, i que tenia més presència en els pobles.

  • Des de finals del segle XVII es va produir una gran expansió vinícola al voltant de Reus que va convertir la ciutat en la capital catalana de l’aiguardent.
  • Des del port de Salou, situat a uns 10 km de la capital del Baix Camp, cada dia salpaven vaixells que transportaven el 60% dels aiguardents que s’elaboraven a Catalunya.
  • Reus va ser la primera ciutat de Catalunya i de tot l’estat on es va començar a elaborar aquest licor, a finals del segle XIX hi van arribar a haver unes 30 empreses que van produir més de 50 marques diferents.
  • Avui dia, la ciutat encara és un referent mundial de la producció de vermut, gràcies a la marca comercial «Vermut de Reus».

En profunditat: Joan Tàpies és l'empresari fundador del Museu del Vermut, la col·lecció més gran de vermut del món, situada a Reus i que alhora és un restaurant.

  • Va començar a col·leccionar ampolles l'any 1982, quan el seu pare li va regalar una ampolla i va viure un "amor a primera vista".
  • Fins a dia d'avui, ha aconseguit trobar gairebé 3000 marques de 57 països, 1800 ampolles i 500 cartells. En total, més de 6400 articles de vermut.
  • És la col·lecció més important i representativa de vermut, l'únic museu dedicat exclusivament al licor de tot el món, que cada any rep centenars de visites i que s'ha convertit en una visita imprescindible de tots els turistes que arriben a la ciutat.
  • "Només provo el vermut si trobo dues ampolles, una per provar-la i l’altra per guardar-la. Tinc ampolles de finals del s. XIX".

Què diu? Joan Tàpies explica a 'Principal' que la tradició ha experimentat una forta revifada des d'aproximadament l'any 2012 a tot el territori català.

  • "Hi ha gent que diu que el vermut ara està de moda i jo sempre dic que mai n'ha passat. La prova està en el fet que hi ha fàbriques que continuen treballant i que només fabriquen vermut i mai n'han deixat de produir".
  • "A partir del 2012, no se sap ben bé per què, torna a ressorgir el costum de fer el vermut, sobretot gràcies als joves, que prenen un licor que s’havia convertit en una beguda de gent gran o de poble i la converteixen en una beguda actual".
  • "Aquí venem més litres de vermut que de cervesa. Abans era impensable, una ampolla durava setmanes i setmanes al prestatge. Hi ha molt costum i ho ha portat la joventut".

Un reclam turístic: El vermut també s'ha convertit en una important representació de la cultura gastronòmica catalana, també pels ciutadans que arriben a Catalunya des de països d'arreu del món.

  • L'Amanda té 24 anys i en fa 6 que viu a Barcelona. Explica a 'Principal' que el vermut li va generar molta curiositat quan va arribar a Catalunya, i que s'ha convertit en una tradició que ja forma part de la seva vida:
  • "Sempre sentia a dir a la gent que anaven a fer el vermut. Els primers anys vivint aquí no l'havia provat, però la meva parella catalana em va ensenyar la tradició. Des de llavors sempre faig el vermut amb tots els meus amics que venen de l'Equador a veure'm, i els encanta tant com a mi".

D'on venim? Segons els experts, el costum de fer el vermut al migdia es va popularitzar gràcies a la tradició d'anar a missa els diumenges.

  • Després d'anar a l'església, moltes famílies aprofitaven per gaudir d'aquest moment en les terrasses dels bars i les tavernes abans d'anar a dinar.

 

Categoria: Societat
Etiquetes: Cultura Gastronomia