Societat
Manifestació del sector educatiu
Foto: Manifestació del sector educatiu | ACN
Vaga

Vaga d'educació: què demanen i quan serà?

Manifestació del sector educatiu
Foto: Manifestació del sector educatiu | ACN

El sindicat USTEC·STE, el sindicat majoritari d'ensenyament públic a Catalunya, ha convocat dues jordanes de vaga en defensa de l'educació. 

Per què és important? La convocatòria ve motivada pel descontentament del sector amb les negociacions amb el Departament d'Educació i el seu titular, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray. 

En detall: La vaga tindrà lloc el 25 i 26 de gener, i coincidirà amb les mobilitzacions convocades pels sindicats de la salut

Què reclamen? El sindicat vol tornar a la situació prèvia a les retallades del 2008. 

  • Augment fins al 6% del PIB a Educació: Actualment, la despesa pública en educació sobre el PIB és del 4,21% en dades del 2020, segons dades del departament.
  • Vacants: Pels professionals que no han obtingut vacant a causa del decret de plantilles i la "les pèssimes gestions de l'administració". 
  • Personal interí: Denuncien que el personal interí i laboral està "patint una gran angoixa" en els processos d'estabilització, ja que diuen que no se sap quin serà el seu futur si no obtenen plaça. 
  • Sexenni: USTEC assenyala que part del personal no se li ha retornat el sexenni i això ha provocat "grans pèrdues econòmiques". 
  • Menys poder adquisitiu, més responsabilitat: El sindicat diu que el col·lectiu ha patit una gran pèrdua de poder adquisitiu a la vegada que se'ls "sobrecarrega cada dia" de més responsabilitats i càrregues burocràtiques. 

Visió global: A més, el sindicat vol manifestar-se a favor del reconeixement del sector educatiu. 

  • En el comunicat de la convocatòria de la vaga s'apunta que les mobilitzacions també van  dirigides a "tot l'alumnat, que mereix una qualitat en la seva educació i en la seva atenció". 
  • També es pretén defensar el sector "pel menyspreu i desprestigi al qual estem sotmesos des de l’opinió pública gràcies en gran part a un govern que ens menysté i menysté l’educació de forma evident". 
  • La vaga defensarà l'escola en català, la immersió lingüística i la inclusió. El sindicat vol remarcar que està en contra de la privatització de l'educació i l'externalització dels serveis. 

Situació actual: L’1 de setembre del 2022, els sindicats d’educació van signar un acord amb el departament que ha permès el retorn de l’horari lectiu d’abans de les retallades i la contractació de 3600 docents.

  • USTEC denuncia que un cop exhaurit el primer trimestre escolar ha comprovat que Educació ha incomplert el tercer punt de l’acord: el compromís de negociar la reversió de la resta de retallades.
  • El sindicat apunta en un comunicat que el departament "en cap moment ha entrat veritablement a fer una oferta creïble sobre els punts de la plataforma reivindicativa de cara al curs vinent". 

D'on venim: La convocatòria arriba després que el sindicat s'hagi aixecat de la taula de negociació amb del departament, ja que consideren que les mesures proposades per Educació són "insuficients".