Societat
Un home mostra una pastilla
Foto: Un home mostra una pastilla | EFE/EPA/Ennio Leanza
Drogues

Augmenta el tràfic de drogues a la 'Deep Web' a Espanya

Un home mostra una pastilla
Foto: Un home mostra una pastilla | EFE/EPA/Ennio Leanza

El tràfic de drogues a Internet creix a Espanya. Un estudi publicat aquest dilluns pel servei d'anàlisis de substàncies Energy Control afirma que, durant el 2021, el 17,5% dels consumidors d'MDMA van aconseguir la dosis a través de la Deep Web. 

  • Quatre anys enrere, el 2017, només el 6,4 dels consumidors van comprar la seva droga per aquesta plataforma.

Context: La Deep Web (web profunda, en anglès), també anomenada Dark Web, és un conjunt de pàgines ocultes a les quals només es pot accedir amb un navegador web especialitzat. S'utilitza per mantenir l'activitat privada i en l'anonimat, i és sovint un canal per desenvolupar activitats il·legals.

Tot i això, la majoria dels consumidors continuen comprant la substància al proveïdor en persona. En el cas de la MDMA o cristall, el 65,3% dels usuaris que van facilitar la seva substància a aquesta entitat l'havien aconseguit a través d'un contacte en persona amb el traficant. 

La majoria de persones acudeixen a comprar aquesta substància a proveïdors que coneixen. No obstant, entre 2017 i 2021 va créixer el percentatge (del 13,8% al 20,3%) de consumidors que es dirigien a persones desconegudes.

Qui és qui: Energy Control és un programa pioner especialitzat en la reducció de riscos en el consum de drogues recreatives que forma part de l'Associació Benestar i Desenvolupament. La seva seu central es troba a Barcelona.

  • Es dedica a analitzar la puresa i l'adulterament de les drogues que es consumeixen a Catalunya i la resta d'Espanya. 
  • Compta amb el finançament del Ministeri de Sanitat i la Generalitat, entre d'altres.

Amb dades: L'estudi analitza 11.907 mostres rebudes des de 2017 fins al 2021, principalment de quatre comunitats autònomes: Catalunya, Illes Balears, Andalusia i Madrid. 

  • Són 5.592 de cocaïna, 3.908 d'MDMA i 2.407 d'speed o amfetamina. 
  • Des d'Energy Control remarquen que es tracta del primer estudi d'aquestes característiques a Espanya.

En profunditat: Mentre que en el cas de la cocaïna el tràfic a la Deep Web és irrisori, els consumidors d'amfetamina que van aconseguir la substància en aquesta plataforma van representar un 10% del total.

 | Energy Control

Mostres de marihuana a un laboratori d'Energy Control

Què diu? L'informe assegura que l'adulteració ha disminuït, tot i que hi ha indicis que la situació estaria canviant pel que fa a l'MDMA.

Per acabar: Encara que els resultats de l'informe "no necessàriament han de ser representatius de la situació global dels mercats", el programa subratlla "el gran nombre de mostres analitzades" i remarquen la importància que els resultats estiguin en línia amb altres serveis i estudis.

  • Des d'Energy Control reclamen a l'Estat que el seu treball formi part de la monitoratge i informació nacionals sobre drogues, com ja passa en l'àmbit europeu.
Categoria: Societat
Etiqueta: Recerca