Societat
Protesta de metges a Barcelona
Foto: Protesta de metges a Barcelona | ACN
Sanitat

Últimes negociacions de Metges i Salut abans de la vaga d’aquesta setmana

Protesta de metges a Barcelona
Foto: Protesta de metges a Barcelona | ACN

El sindicat Metges de Catalunya i el Departament de Salut comencen la primera setmana de vagues previstes al sector amb una reunió aquest dilluns per continuar negociant.

Per què és important? El sindicat majoritari entre els metges promet pressionar la Generalitat limitant els serveis de Salut a la ciutadania amb una "mobilització històrica" dels sanitaris durant diversos dies.

Context:

  • Metges de Catalunya va anunciar una aturada pel 25 i 26 de gener, i recentment ha redoblat la pressió amb una nova convocatòria per a l'1, 2 i 3 de febrer.
  • A més, altres sindicats agrupats en la Mesa de Sanitat han aprofitat la vaga de metges d'aquest dimecres i dijous per ampliar la crida a tots els treballadors sanitaris.
    • La Mesa Sindical de Sanitat de Catalunya, formada per organitzacions que no tenen representació en les meses de negociació, també han cridat a fer vaga el 25 i 26 de gener, en aquest cas tots els treballadors sanitaris, incloent els dels centres privats. Ara bé, la vaga finalment s'ha retirat per un defecte de forma, però mantenen les mobilitzacions previstes.
    • D'altra banda, la Intersindical ha anunciat dues jornades de vaga un dia abans, el 24 i el 25 de gener. Aquest sindicat, que no s'ha reunit amb Salut, demana "menys paraules i més fets" a la conselleria i més finançament per al sistema, més plantilla i millores retributives.

En profunditat:

  • Metges de Catalunya manté les jornades de vaga previstes per aquesta setmana, ja que esperen més concreció per part del Departament de Salut en les propostes que ha fet fins ara, segons han explicat en els últims dies. 
  • S'espera que aquest dilluns el sindicat majoritari de metges es torni a reunir amb responsables de la conselleria després d'haver-se assegut en una primera trobada dimecres passat per negociar millores.
  • Tot i que van trobar un to cordial per part de Salut, li retreuen la manca de concrecions per millorar les condicions laborals i les ràtios dels professionals, a més de desavinences profundes sobre el model del sistema sanitari, que volen que sigui 100% públic.
  • El departament va lliurar un document per escrit a Metges de Catalunya i es troba a l'espera que el valori. Ara bé, el sindicat vol mesures d'"efecte immediat" i un calendari per aplicar-les.  

Els motius: Els sanitaris fa temps que alerten que el sistema -infrafinançat, debilitat per les retallades i impactat per la covid- es troba en una situació "insostenible" per la "sobrecàrrega assistencial, la falta de metges i la precarietat de les condicions laborals". 

Què demanen? Aquestes són les exigències dels metges en vaga que volen "reconstruir el sistema".

  • Que es contractin més metges per a un sistema amb dèficits importants. Metges de Catalunya calcula que en els pròxims deu anys es jubilaran uns 9.000 facultatius i també adverteix de la fuga a altres països, a hospitals privats o de l'abandonament de la professió. 
  • També millores salarials per aproximar-se a la mitjana dels països europeus més propers; "dignificar" les consultes per assegurar la qualitat assistencial (ja que ara poden arribar a tenir entre 50, 60 i 70 visites al dia, 10 en una hora, segons indica el sindicat) i mesures per retenir el talent i garantir la formació continuada, entre altres demandes.

Les protestes: 

  • A l'espera de com evoluciona el conflicte, Metges de Catalunya té previst organitzar una manifestació dimecres que anirà del Departament de Salut a l'estació de Sants per visibilitzar la marxa de professionals.
  • El sindicat mèdic prepara de cara a dijous una mobilització que arrancarà a la plaça de Sant Jaume i que es dirigirà al Parlament.
  • Paral·lelament, els altres sindicats convocants de vaga, tant de l'àmbit sanitari com educatiu, es manifestaran a la plaça de Sant Jaume dimecres.
  • També organitzaran mobilitzacions descentralitzades al territori dijous i tenen prevista una nova concentració a Barcelona, a la plaça de Sant Jaume, diumenge.
  • La Intersindical convocarà una altra concentració dimarts.  
Categoria: Societat