Societat
Aspecte del CAP Vila Olímpica de Barcelona aquest dimecres a primera hora
Foto: Aspecte del CAP Vila Olímpica de Barcelona aquest dimecres a primera hora | EFE/ Alejandro García
Sanitat

Com t'afectarà la vaga de sanitaris d'aquests dies? Dates i serveis mínims

Actualitzat: Dimarts, 24 de gener de 2023. 11:48
Temps de lectura: 4 minuts
Aspecte del CAP Vila Olímpica de Barcelona aquest dimecres a primera hora
Foto: Aspecte del CAP Vila Olímpica de Barcelona aquest dimecres a primera hora | EFE/ Alejandro García

Els metges i altres col·lectius sanitaris van a la vaga aquesta setmana. Com et pot afectar la vaga dels professionals de la salut contra el Departament que dirigeix el conseller Manel Balcells? T'ho expliquem.

Per què és important? El sindicat majoritari entre els metges promet una "mobilització històrica" durant diversos dies per pressionar la Generalitat i "reconstruir el sistema".

Context: Metges de Catalunya i Salut segueixen sense arribar a un acord per desconvocar la protesta, malgrat els successius intents.

  • L'última reunió l'han mantingut aquest dilluns 23 de gener, sense que n'hagi sortit cap pacte. Han acostat posicions durant sis hores i seguiran conversant dimarts; els principals esculls estan relacionats amb aspectes retributius i sobrecàrregues assistencials.
  • Els sanitaris fa temps que alerten que el sistema està infrafinançat, debilitat per les retallades i impactat per la covid, i que es troba en una situació "insostenible" per la "sobrecàrrega assistencial, la falta de professionals i la precarietat de les condicions laborals". 

A la pràctica: La vaga impactarà en el normal funcionament dels Centres d'Atenció Primària (CAP) i els hospitals, així com en els centres concertats i privats, però ho farà en dies i hores diferents segons el grup cridat a protestar. De totes formes, tots obriran per garantir uns serveis mínims especificats més avall.

  • Si tens una cita no urgent, pot ser que no t'atenguin i hagis de tornar a demanar-ne una o que te l'ajornin. En canvi, la vaga no t'afectarà en els supòsits que et trobis a l'UCI, necessitis atenció urgent o una operació inajornable, hagis de rebre tractament per malalties com càncer o bé hagis de donar a llum, entre d'altres.

Els dies de vaga: La vaga de metges és la més destacada i es produirà els següents dies, en les següents hores. Hi participaran metges d'hospitals i Centres d'Atenció Primària (CAP) de l'Institut Català de la Salut (ICS) i de la xarxa sanitària concertada (Siscat).

  • El 25 i 26 de gener, i el 2 de febrer, des de les 8 i fins a la mitjanit.
  • L'1 i 3 de febrer seran aturades parcials, de 8 a 11 del matí i de 17 a 20 de la tarda als hospitals, i d'11 a 14 del migdia i de 17 a 20 de la tarda a l'atenció primària.
  • Els dies 24 i 25 de gener, també estan cridats a fer vaga el conjunt dels professionals sanitaris (no només metges, sinó tots els treballadors, inclosos els dels centres privats) sota la convocatòria d'Intersindical.
  • El dia 26, a banda de la vaga de metges, estan convocats a manifestar-se (no a fer vaga) la resta de treballadors sanitaris; la Mesa Sindical de Sanitat va retirar la convocatòria de vaga per un defecte de forma, però manté les mobilitzacions.

Què funcionarà? Els serveis mínims decretats pel Departament de Treball prometen garantir l'assistència urgent del sistema públic.

  • En concret, l'ordre fixa el normal funcionament dels serveis d'urgències i de les unitats especials com les UCI o les de neonatologia i els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia en situacions urgents o de necessitat vital. Així, aquests serveis no haurien de patir cap afectació.
  • Entre les unitats especials que han de garantir el seu funcionament normal també hi ha les unitats de vigilància intensiva, les coronàries, les d'hemodiàlisi, parts i tractaments de radioteràpia i quimioteràpia.
  • També s'haurà d'atendre l'activitat quirúrgica inajornable derivada de l'atenció urgent i greu a criteri de la direcció mèdica i l'atenció d'emergències al 061.
  • Pel que fa als centres d'assistència extrahospitalària, aquesta assistència urgent s'ha de garantir amb el 25% de la plantilla durant el primer dia i a partir del segon s'augmentarà a un terç de la plantilla.
  • El servei de neteja mantindrà l'activitat normal en les àrees d'alt risc com poden ser les urgències, l'àrea quirúrgica, les unitats de grans cremats o prematurs, el laboratori d'urgències, les sales de necròpsies o les àrees de malalts immunodeprimits, entre d'altres.
  • Pel que fa al transport sanitari, s'ha de garantir el de totes les urgències sanitàries per tractament oncològic, de diàlisi i d'oxigenoteràpia i per a la realització de proves que siguin urgents a criteri del facultatiu, així com trasllats d'alta segons aquest criteri també.
  • El servei d'hostaleria ha de garantir el menjar de tots els malalts ingressats.

Les protestes: Més enllà de les previsibles protestes a les portes dels centres, hi haurà algunes manifestacions i marxes al centre de Barcelona.

  • Dimarts 24: la Intersindical convoca una concentració a les 11 a la plaça Sant Jaume de Barcelona.
  • Dimecres 25: Metges de Catalunya es manifestarà a les 11 amb una marxa que anirà del Departament de Salut a l'estació de Sants. Paral·lelament, els altres sindicats convocants de vaga es manifestaran a la plaça de Sant Jaume.
  • Dijous 26: El sindicat mèdic prepara de cara a dijous una mobilització que arrancarà a la plaça de Sant Jaume i que es dirigirà al Parlament. També organitzaran mobilitzacions descentralitzades al territori.
  • Dissabte 28 i diumenge 29: hi ha previstes dues noves concentracions al matí a Barcelona, a la plaça de Sant Jaume.
Categoria: Societat
Etiquetes: Vaga Salut