Societat
El conseller de Salut, Manel Balcells, i representants de Metges de Catalunya, en una reunió
Foto: El conseller de Salut, Manel Balcells, i representants de Metges de Catalunya, en una reunió | ACN
Sanitat

Fracassen les reunions amb Salut i els metges van a la vaga

El conseller de Salut, Manel Balcells, i representants de Metges de Catalunya, en una reunió
Foto: El conseller de Salut, Manel Balcells, i representants de Metges de Catalunya, en una reunió | ACN

Les negociacions que han mantingut aquest dimarts 24 de gener el sindicat Metges de Catalunya (MC) amb el Departament de Salut per desconvocar la vaga han fracassat i les protestes finalment se celebraran.

Per què és important? El sindicat majoritari entre els metges promet una "mobilització històrica" durant diversos dies per pressionar la Generalitat i "reconstruir el sistema". Estan convocats metges d'hospitals i Centres d'Atenció Primària (CAP) de l'Institut Català de la Salut (ICS) i de la xarxa sanitària concertada (Siscat).

El més nou: Metges de Catalunya ha anunciat que manté la vaga d’aquest dimecres i dijous perquè la proposta que ha fet el Departament de Salut no és prou “transversal, concreta ni immediata”.

Què diuen?

  • En declaracions als mitjans després d’una reunió que s’ha celebrat en dues tandes, el sindicat ha remarcat la “bona predisposició del departament”, però ha constatat que “no s’ha arribat a temps”.
  • “No hem arribat a un nivell d’acostament suficientment important”, ha dit Xavier Lleonart, secretari general de MC.
  • Ha afegit que Salut ha ofert un pla molt poc concret i pendent també de l’aprovació dels pressupostos. 

Els dies de vaga: Les aturades es produiran els següents dies, en les següents hores.

  • El 25 i 26 de gener, i el 2 de febrer, des de les 8 i fins a la mitjanit.
  • L'1 i 3 de febrer seran aturades parcials, de 8 a 11 del matí i de 17 a 20 de la tarda als hospitals, i d'11 a 14 del migdia i de 17 a 20 de la tarda a l'atenció primària.
  • Altres col·lectius també estan cridats a la vaga i a manifestar-se: consulta totes les afectacions al servei de Salut d'aquests dies.

A la pràctica: La vaga impactarà en el normal funcionament dels Centres d'Atenció Primària (CAP) i els hospitals, així com en els centres concertats i privats, però ho farà en dies i hores diferents segons el grup cridat a protestar. De totes maneres, tots obriran per garantir uns serveis mínims.

  • Si tens una cita no urgent, pot ser que no t'atenguin i hagis de tornar a demanar-ne una o que te l'ajornin. En canvi, la vaga no t'afectarà en els supòsits que et trobis a l'UCI, necessitis atenció urgent o una operació inajornable, hagis de rebre tractament per malalties com càncer o bé hagis de donar a llum, entre d'altres.

Els motius: Els sanitaris fa temps que alerten que el sistema està infrafinançat, debilitat per les retallades i impactat per la covid, i que es troba en una situació "insostenible" per la "sobrecàrrega assistencial, la falta de professionals i la precarietat de les condicions laborals". 

A més: La vaga de facultatius coincidirà amb la vaga d'Ensenyament. Què demanen els professors?

Categoria: Societat