Societat
Milers de persones, principalment sanitaris i educadors, es concentren a la plaça Sant Jaume de Barcelona
Foto: Milers de persones, principalment sanitaris i educadors, es concentren a la plaça Sant Jaume de Barcelona | EFE/Enric Fontcuberta
Sanitat

Els metges es planten: el seguiment de la vaga de sanitaris

Milers de persones, principalment sanitaris i educadors, es concentren a la plaça Sant Jaume de Barcelona
Foto: Milers de persones, principalment sanitaris i educadors, es concentren a la plaça Sant Jaume de Barcelona | EFE/Enric Fontcuberta

El sindicat de Metges de Catalunya ha convocat vaga aquest dimecres 25 i dijous 26 de gener. 

Per què és important? El sector de la sanitat promet una "mobilització històrica" durant diversos dies per pressionar la Generalitat i "reconstruir el sistema".

El més nou: Metges de Catalunya ha xifrat en un 75% el seguiment de la vaga durant les primeres hores d'aquesta jornada reivindicativa dels facultatius.

  • Per àmbits assistencials, el seguiment ha estat del 79% a l'atenció primària i del 73% als hospitals.
  • Per províncies, s'ha arribat a un 77% dels facultatius aturats a Barcelona, un 75% a Tarragona, un 72% a Lleida i un 77% a Girona.

Xifres Salut: Segons del Departament, la vaga ha tingut un seguiment en el torn de matí del 17,5% dels facultatius i del 0,8% de la resta de personal, segons han comunicat el 47% de les entitats proveïdores.

  • Només als Centres d’Atenció Primària (CAP), el 33,5% dels facultatius han secundat l’aturada, així com el 3,4% de la resta de personal.

En detall: L'aturada ha començat a les 8:00 d'aquest dimecres i hi estan cridats 25.000 facultatius de l'Institut Català de la Salut (ICS) i dels centres concertats al sistema integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat).

Context: Metges de Catalunya i Salut segueixen sense arribar a un acord per desconvocar la protesta, malgrat els successius intents.

  • L'última reunió l'han mantingut aquest dilluns 23 de gener, sense que n'hagi sortit cap pacte. Han acostat posicions durant sis hores i seguiran conversant dimarts; els principals esculls estan relacionats amb aspectes retributius i sobrecàrregues assistencials.
  • Els sanitaris fa temps que alerten que el sistema està infrafinançat, debilitat per les retallades i impactat per la covid, i que es troba en una situació "insostenible" per la "sobrecàrrega assistencial, la falta de professionals i la precarietat de les condicions laborals". 

Els dies de vaga: La vaga de metges és la més destacada i es produirà els següents dies, en les següents hores. Hi participaran metges d'hospitals i Centres d'Atenció Primària (CAP) de l'Institut Català de la Salut (ICS) i de la xarxa sanitària concertada (Siscat).

  • El 25 i 26 de gener, i el 2 de febrer, des de les 8 i fins a la mitjanit.
  • L'1 i 3 de febrer seran aturades parcials, de 8 a 11 del matí i de 17 a 20 de la tarda als hospitals, i d'11 a 14 del migdia i de 17 a 20 de la tarda a l'atenció primària.
  • Els dies 24 i 25 de gener, també estan cridats a fer vaga el conjunt dels professionals sanitaris (no només metges, sinó tots els treballadors, inclosos els dels centres privats) sota la convocatòria d'Intersindical.
  • El dia 26, a banda de la vaga de metges, estan convocats a manifestar-se (no a fer vaga) la resta de treballadors sanitaris; la Mesa Sindical de Sanitat va retirar la convocatòria de vaga per un defecte de forma, però manté les mobilitzacions.
Categoria: Societat