Societat
Els jutges del Tribunal Constitucional
Foto: Els jutges del Tribunal Constitucional | ACN
Igualtat

El Constitucional admet un recurs de Vox contra la llei del 'només sí és sí'

Els jutges del Tribunal Constitucional
Foto: Els jutges del Tribunal Constitucional | ACN

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit un recurs de Vox contra la Llei de Garantia Integral de Llibertat Sexual, més coneguda com a llei del 'només sí és sí'

Què en sabem? Amb aquest pas, l'òrgan que es dedica a vigilar el compliment de la Constitució Espanyola, estudiarà el recurs del partit d'extrema dreta que considera que la llei vulnera la carta magna. 

D'on venim? Vox denunciava en el seu recurs que la llei "vulnera la presumpció d'innocència, la prohibició d'indefensió i la seguretat jurídica derivada en la manera en què es regula el concepte de consentiment en el marc del nou delicte d'agressió sexual".

  • L'entrada en vigor de la llei impulsada per la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha suposat la rebaixa de condemna de més de 133 condemnats per delictes sexuals durant els últims mesos de 2022.
  • Des que la llei va entrar en vigor, el 7 d'octubre, 17 persones han sortit de presó beneficiades per la norma.

Al detall: El Constitucional estudiarà si s'ha vulnerat el principi de proporcionalitat de les penes per la unificació d'un tipus penal (agressió sexual) del que abans eren dos (abús i agressió sexual).

Què diu Vox? Assegura el partit d'extrema dreta que "no hi ha res positiu que s'hagi de salvar" d'una llei que provoca "la més absoluta desprotecció a les dones".

Què diu el govern espanyol? La Moncloa descarta una modificació de la llei, tot i que admet que ha causat situacions no desitjades, com els casos de condemnats excarcerats i les rebaixes citades en aquest article.

  • La ministra de Justícia, Pilar Llop, assenyalava fa pocs dies que la prioritat de l'executiu de Pedro Sánchez passa per desenvolupar les mesures de protecció a les dones que contempla la llei, com és el cas de les polseres amb control telemàtic per prevenir futures agressions de les seves exparelles.