Societat
La discoteca Razzmatazz de Barcelona
Foto: La discoteca Razzmatazz de Barcelona | Razzmatazz
Agressió sexual

Què fan les discoteques en cas d'agressió o abús sexual?

La discoteca Razzmatazz de Barcelona
Foto: La discoteca Razzmatazz de Barcelona | Razzmatazz

La presumpta violació de Dani Alves a una noia de 23 anys a la discoteca Sutton de Barcelona ha posat el focus sobre el protocol contra agressions i abusos sexuals que va seguir el local aquella nit.

Què en sabem? L'establiment de Sant Gervasi va seguir el protocol No Callem elaborat per l'Ajuntament de Barcelona l'any 2018 i en el que ha participat la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (FECALON), que agrupa 300 locals d'oci nocturn a Catalunya.

  • Les discoteques i sales de concerts apliquen aquesta guia en casos com el que va tenir lloc el 30 de desembre en un lavabo de l'espai VIP de la prestigiosa discoteca de la zona alta de Barcelona. 
  • Van ser els porters del local els qui van detectar com la víctima marxava plorant amb les seves amigues, van parlar amb ella i van activar el protocol, que ha jugat un paper important en la posterior denúncia policial i el procés judicial contra el jugador de futbol que, de moment, situa el brasiler en una situació de presó preventiva a l'espera del judici.

Què diu el protocol?

La prioritat és atendre la víctima com més aviat millor i assegurar-se que no corre cap perill.

En segon lloc, s'ha d'avisar un responsable de la sala i acompanyar la víctima a un espai habilitat.

Si la víctima està en condicions se li ha de demanar que:

  • Si té alguna amistat perquè l'acompanyi i doni suport.
  • Preguntar-li si vol trucar els serveis d'emergència o els Mossos d'Esquadra. En aquest últim cas, cal deixar clar a la noia que la trucada no implica una denúncia.

i si no vol trucar a la policia? 

  • Se li ha d'explicar que pot rebre suport emocional i mèdic, i oferir-li l'opció de manar un taxi per anar a l'Hospital Clínic (centre mèdic de referència a Barcelona).
  • Se li ha de preguntar si vol presentar una denúncia penal i entregar-li el tríptic informatiu.
  • Si decideix denunciar, però rebutja els serveis mèdics d'urgència i els Mossos, cal assegurar-se que no marxa sola i se l'ha d'aconsellar que vagi a denunciar amb algú de confiança.
  • És important transmetre que la prioritat és el respecte dels seus temps les seves necessitats.

Com actuar davant l'agressor? El protocol deixa clar que pot ser detingut per qualsevol ciutadà o treballador del local si se l'enxampa in fraganti o a punt de cometre l'agressió.

  • Si no es presencia el delicte, però la víctima pot descriure de manera clara l'agressor cal buscar-lo i posar-lo a disposició dels mossos. "La prioritat és l'atenció a la víctima i no la persecució del delicte", subratlla la guia.
  • L'actitud amb l'agressor ha de ser de rebuig en tot moment i s'ha d'evitar qualsevol mostra de complicitat amb ell.

A la pràctica: L'Ajuntament de Barcelona i els Mossos d'Esquadra imparteixen formacions de 4 hores a les discoteques per fomentar l'ús d'aquest protocol.

Què diuen les discoteques? La responsable de comunicació de FECALON, Glòria Cabrera, explica que la seva associació va ser “precursora” d'aquest protocol l'any 2017 quan van plantejar-ho al consistori.

  • La pandèmia va impedir desenvolupar les formacions en les sales de ball que es van impulsar amb més intensitat a partir de febrer de 2022.
  • Aplicar el protocol no és obligatori, però des de la patronal de l'oci nocturn recomanen i incentiven que el posin en marxa.

Per acabar: La Generalitat va elaborar el 2019 un altre protocol molt semblant al de l'Ajuntament de Barcelona, que també es difon mitjançant, per exemple, la formació dels mossos.