Societat
Manifestació del 8M de 2022 a Màlaga
Foto: Manifestació del 8M de 2022 a Màlaga | Álex Zea / Europa Press
Llei del 'només sí és sí'

El TS rebaixa la pena de presó a 3 condemnats per una violació grupal a Navarra

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestació del 8M de 2022 a Màlaga
Foto: Manifestació del 8M de 2022 a Màlaga | Álex Zea / Europa Press

El Tribunal Suprem (TS) ha rebaixat les penes de presó als tres condemnats per una violació grupal a una dona amb discapacitat psíquica que va tenir lloc en 2019 en un parc d'Orkoien, a Navarra.

Per què és important? La rebaixa de 8 anys beneficia a l'únic dels tres joves que va mantenir relacions amb la noia i la de 13 anys beneficia als altres dos que es van aprofitar de la situació per a forçar les relacions sexuals.

Què diuen? Els magistrats consideren que no es va produir la intimidació ambiental suficient i apliquen la forquilla de la nova pena de la llei del 'només sí que és sí' per ser més favorable al reo.

  • A l'escrit es diu que "no va tractar-se d'una intimidació per concurrència física, sinó menys activa" perquè quan un dels agressors estava amb la víctima, els altres dos no estaven presents.

Al detall: L'alt tribunal desestima els recursos de la família de la víctima i de l'Ajuntament d'Orkoien que sol·licitaven la condemna per a dos joves que van ser absolts i la condemna per agressió sexual també per a l'home que va mantenir les relacions consentides.

D'on venim? L'Audiència Provincial de Navarra va condemnar als tres com a cooperadors necessaris de les agressions sexuals que van cometre dos d'ells, perquè un dels acusats va mantenir relacions sexuals consentides.

  • Els fets van tenir lloc a un parc d'Orkoien, on els acusats havien quedat amb la noia, que llavors tenia 23 anys.
  • A la resolució consta que un d'ells va oferir a la víctima apartar-se a una zona entre uns matolls, al qual ella va accedir voluntàriament. Allà van mantenir relacions sexuals.
  • Tal com havien acordat els tres, quan el primer va acabar, va sortir del lloc i va accedir un altre dels acusats que va agredir sexualment a la víctima i així amb el tercer agressor.

Per acabar: L'any 2022, s'han produït almenys 133 rebaixes de pena a condemnats per delictes sexuals per la llei de 'Només sí és sí'.