Societat
Una de les esglésies atacades per Yassine aquest dimecres
Foto: Una de les esglésies atacades per Yassine aquest dimecres | ACN
Terrorisme

Insults a dones i proclames a whatsapp: així es va radicalitzar l'assassí d'Algesires

Temps de lectura: 2 minuts
Una de les esglésies atacades per Yassine aquest dimecres
Foto: Una de les esglésies atacades per Yassine aquest dimecres | ACN

Yassine K. es va radicalitzar en els últims mesos. Es va deixar la barba, va començar a resar i va començar a parlar de coses "que no tenia sentit", segons ha explicat el seu company de pis. 

Què en sabem? En declaracions a TV3, el noi ha explicat que el presumpte assassí d'un religiós a Algesires aquest dimecres veia tot el món com un "infidel" des que havia començat a canviar, un procés que es va iniciar dos mesos enrere.

  • "Parlava del dimoni, de Déu", ha relatat el company de pis. 
  • En el registre de casa seva, la Policia Nacional ha trobat informació en uns pendrives amb contingut gihadista molt bàsic, segons fonts de la investigació, que apunten a una "radicalització recent", que havia reflectit a les xarxes socials. 
  • El jutge que investiga el cas el relaciona amb el salafisme gihadista. 

A més: Als investigadors els consta que Yassine, marroquí de 25 anys, tenia antecedents per problemes psiquiàtrics al seu país d'origen. El detingut es trobava a Espanya en situació irregular i tenia una ordre pendent d'expulsió.

Què diu la investigació? El jutge del cas considera que l'atacant va cometre un delicte d'assassinat i lesions amb objectius terroristes i vincula l'atac amb el salafisme gihadista. 

  • Entén que l'agressor volia "alterar la pau pública mitjançant l'execució d'actes de terror, que podrien haver motivat l'actuació criminal". 
  • En la interlocutòria on autoritza el registra a la policia, el jutge fa un relat dels fets: Yasine va discutir amb els feligresos exclamant "vehement que l'única religió que s'ha de seguir és la islàmica".
  • Després d'abandonar l'església, l'home va tornar a les 19:40 fent crits en àrab i ataca el primer religiós, que fereix de gravetat. 
  • Després d'atac en el primer centre de culte, es va dirigir a una segona parròquia on va apunyalar mortalment el sagristà Diego Valencia. La víctima va rebre les primeres punyalades, va poder fugir per uns instants, però va ser atrapat pel seu perseguidor que li va proferir l'última estocada mortal mentre mirava el cel i cridava paraules en àrab, entre elles, "allah" (Déu)

Per acabar: El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha explicat aquest dijous que l'home no estava "en cap radar per radicalització a Espanya o país amic" i que no hi ha més persones implicades.

Categoria: Societat
Etiqueta: Terrorisme