Societat
Policia Nacional
Foto: Policia Nacional | Europa Press
Espionatge

El Dani, un policia nacional infiltrat en els moviments anarquistes

Temps de lectura: 3 minuts
Policia Nacional
Foto: Policia Nacional | Europa Press

La Policia Nacional ha aconseguit infiltrar, almenys, dos agents en els moviments llibertaris de Barcelona: el Marc Hernàndez Pon i el Daniel Hernàndez Pons, segons el diari La Directa, que aquest dilluns relata pas a pas la infiltració del Dani, un jove que va conviure durant 3 anys entre plataformes, mobilitzacions i entitats de l'entorn antisistema de Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat.

Què en sabem? En una profunda investigació, el digital relata pas per pas, els moviments del Daniel des que es muda a un pis a uns metres de l'avinguda Meridiana.

  • El desembre de 2020, amb 31 anys, consolida la seva infiltració després d'una nit de festa major al barri de Sant Andreu de Palomar, on coneix una activista i comença una relació sentimental.
  • Es tatua un símbol anarquista, es posa arracades d'anella i es fa una cresta al cabell. La seva disfressa incloïa samarretes amb missatges antifeixistes. 
  • La seva actitud davant la policia també convenç els seus companys activistes. És molt actiu en les manifestacions contra l'empresonament del raper Pablo Hásel el febrer de 2021 i en protestes per aturar desnonaments. En una d'elles s'encara amb persones de l'empresa Desokupa, que es dedica a desallotjar persones extrajudicialment.
  • Durant la pandèmia s'arriba a encarar amb un guàrdia urbana que el sanciona per estar al carrer durant el toc de queda i també és sancionat pels Mossos d'Esquadra. 

Al detall: El Daniel no es va perdre gaire bé cap festa major on s'acostuma a congregar el jovent de l'esquerra independentista: Prosperitat, Poble-sec, Gràcia i Sants.

  • També participa en esdeveniments a espais del moviment llibertari com Can Masdeu, Can Batlló, Kasa de la Muntanya i la Lokomotiva.

En profunditat: La infiltració salta pels aires el 7 de juny de 2022 quan La directa destapa el cas del primer policia nacional infiltrat, el Marc Hernàndez Pon, una circumstància que podria a puntar a què la policia va crear una falsa parella de germans. En els pagaments de Bizum del Marc apareixia una 's' al final del segon cognom, és a dir, Pons.

  • El policia ha mantingut una doble vida que l'obligava a buscar excuses. Deia que treballava com a instal·lador d'aire condicionat i desapareixia durant dieds per, suposadament, visitar la seva família a Palma o per quedar amb un amic a Tarragona.

Context: L'esquerra independentista i Òmnium han denunciat l'espionatge de l'Estat contra aquestes plataformes. A l'estiu de 2022, el Ministeri de l'Interior va assegurar que les activitats d'infiltració ja "havien cessat". 

Tot i això, segons La Directa, l'espionatge del Daniel va seguir vigent fins aquest 29 de gener de 2023, com demostrarien els missatges publicats als seus comptes d'Instagram i també Whatsapp i Telegram.

VIsió global: L'espionatge contra aquests grups d'activistes segueix l'estela de l'espionatge massiu sobre més de 60 líders polítics independentistes i de la societat civil realitzat pel Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI).