Societat
Sanitaris revisen una radioteràpia
Foto: Sanitaris revisen una radioteràpia | Europa Press
Dia mundial contra el càncer

El càncer, primera causa de mort mundial: què menjar per reduir els riscos de patir-ne un

Temps de lectura: 4 minuts
Sanitaris revisen una radioteràpia
Foto: Sanitaris revisen una radioteràpia | Europa Press

Milions de persones són diagnosticades de càncer cada any. Una alimentació adequada, deixar de fumar i limitar el consum d'alcohol són factors que redueixen el risc de patir-lo i milloren el pronòstic.

Per què és important? Cada 4 de gener se celebra el Dia mundial contra el càncer per conscienciar sobre la primera causa de mort a nivell mundial. I aquí, la investigació és clau, i recentment l'Hospital Sant Pau de Barcelona ha donat un pas de gegant en la lluita contra la malaltia.

D'una banda: Per reduir el risc de tenir càncer, és aconsellable seguir aquestes recomanacions de les expertes investigadores Saioa Gómez Zorita, Maitane González Arceo i María Puy Portillo, recollides en un article de 'The Conversation'.

  • És important mantenir un pes saludable: l'excés de greix corporal i les patologies associades, com la resistència a la insulina, s'associen amb un risc més gran de patir càncer de tiroide, esòfag, fetge, vesícula biliar, còlon, ronyó, mama, endometri o pròstata. A més, sembla promoure la metàstasi d'alguns tumors, com el de pulmó.
  • La dieta ha de ser rica en fibra (fruita, verdura, llegums i cereals integrals). Incloure sovint aquests aliments al menú també s'associa amb un menor risc de patir obesitat.
    • Concretament, el consum de fruites i vegetals redueix les possibilitats de desenvolupar diversos tipus de càncer, com el de boca i esòfag, mentre que els cereals integrals poden contribuir a prevenir el càncer colorectal. A part de fibra, aquests aliments contenen antioxidants que també podrien protegir a l'organisme.
  • S'ha de limitar el consum d'aliments amb alt contingut de greixos de mala qualitat (greixos saturats i trans), midons i sucres. És el cas dels ultraprocessats (begudes energètiques, embotits, lasanyes, pizzes industrials, patates fregides, etc.) i de la carn vermella i processada (embotits, salsitxes...), associats a un risc més gran de patir càncer, especialment el colorectal.

D'altra banda: Sembla més o menys evident que la dieta equilibrada disminueix el risc que aparegui el càncer, però no ho evita. Una vegada que apareix la malaltia, sí que pot ajudar, combinada amb el tractament mèdic que correspongui, a millorar el pronòstic i la qualitat de vida del pacient.

  • Resulta comú que els pacients amb càncer pateixin desnutrició a causa dels tractaments i al mateix curs de la patologia. Evitar-ho o reduir-lo és important, ja que millora el pronòstic.
  • Les proteïnes s'encarreguen de reparar teixits, que poden estar fets malbé per la cirurgia, la quimioteràpia o la radioteràpia. Constitueixen bones fonts de proteïnes els ous, els lactis, el peix, les aus i els llegums.
  • La dieta hauria d'incloure aliments d'elevada densitat energètica, com a fruita deshidratada o batuts. Fins i tot es podria substituir els cereals integrals per cereals refinats, ja que la fibra genera sacietat.

Visió global: Quant als diferents tipus de dieta, destaca per les seves virtuts la mediterrània, que sembla reduir les paperetes de desenvolupar càncer de mama i de còlon.

  • Es caracteritza per l'ús d'oli d'oliva verge com a font fonamental de greix; una ingesta elevada de verdures, fruites, cereals integrals, fruita seca i llegums; un consum moderat de peix i lactis; i escassa quantitat de carns vermelles o processades.
  • Al contrari, l'alimentació occidental amb abundants carns vermelles i processades, begudes ensucrades, carbohidrats refinats i aliments ultraprocessats incrementaria les possibilitats de patir aquestes malalties.

Tanmateix: No existeixen aliments miraculosos que curin o evitin la seva aparició. Ni tampoc ingredients de la dieta que la causin directament: és el conjunt dels nostres hàbits alimentaris el que redueix o augmenta les probabilitats de caure malalts.

Per acabar: En pacients amb nàusees i vòmits solen ser bé tolerats aliments freds i lleugers com la fruita triturada freda, els iogurts o les amanides de pasta o arròs. Si el malalt experimenta alguna dificultat per deglutir, pot resultar útil triturar el menjar i afegir espessidors i gelificants que millorin la textura a fi d'evitar recórrer a l'ús d'una sonda per administrar l'aliment.

Categoria: Societat
Etiqueta: Salut