Societat
La ministra Raquel Sánchez a Castro Urdiales
Foto: La ministra Raquel Sánchez a Castro Urdiales | H.Bilbao / Europa Press
Renfe i Adif

La ministra de Transports reacciona al nyap dels trens i anuncia cessaments

Temps de lectura: 3 minuts
La ministra Raquel Sánchez a Castro Urdiales
Foto: La ministra Raquel Sánchez a Castro Urdiales | H.Bilbao / Europa Press

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, ha anunciat aquest dissabte "cessaments imminents" tant a Renfe com a Adif per "assumir les responsabilitats" de l'error en les dimensions dels trens de Rodalies a diverses comunitats autònomes,
especialment a Cantàbria i Astúries.

Per què és important? La fabricació per part de Construccions i Auxiliar de Ferrocarrils (CAF) dels nous trens a Cantàbria s'endarrerirà almenys tres anys per un error del càlcul en les dimensions dels combois.

D'on venim? L'origen del problema està en un error de gàlib a 31 trens d'ample mètric, un contracte de 258 milions d'euros, que provoca que els combois no càpiguen pels túnels.

  • Les mesures publicades a la declaració sobre la xarxa d'Adif, que Renfe va fer servir per descriure les característiques tècniques dels nous trens el 2019, eren erronis.
  • Quan Construccions i Auxiliar de Ferrocarrils (CAF), l'empresa adjudicatària, va avançar en el projecte va descobrir que hi havia aquesta fallada a les altures dels trens i la va traslladar a Renfe.

Què és el gàlib? Arc de ferro en forma d'U invertida, que serveix a les estacions dels ferrocarrils per comprovar si els vagons amb la càrrega màxima poden circular pels túnels i sota els passos elevats.

Què ha dit la ministra? En declaracions als mitjans durant una visita a l'Ajuntament de Castro Urdiales (Cantàbria), Raquel Sánchez ha demanat disculpes als ciutadans càntabres i ha assenyalat que aquest divendres va mantenir una conversa amb el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, per compartir "enuig i la seva indignació".

  • "En les properes hores es produiran aquests cessaments i, per tant, donarem les explicacions en aquell moment", ha explicat Sánchez, que ha encarregat una auditoria interna tant a Renfe com a Adif per "saber i conèixer amb tot detall què és el que va passar".
  • A més, ha asseverat que es prendran "totes les accions que siguin necessàries" per poder escurçar el retard en el lliurament dels trens.

A partir d'ara: Tot i que cap de les parts ha confirmat el termini de temps que comportarà resoldre aquest problema, s'estima que la construcció dels trens que encara no s'han pogut fabricar es demora al voltant de tres anys, i encara falta arreglar alguns tràmits perquè la solució pactada es pugui dur a terme.

  • Sánchez també ha informat de la creació un grup de treball per seguir aquest procés i escurçar els temps de demora, a qui ha convidat a participar tant el Govern de Cantàbria com el d'Astúries, comunitat afectada també per aquest problema.
  • A més dels trens de Rodalies de Cantàbria i Astúries, també estan afectades el País Basc, Galícia, Castella i Lleó i Múrcia.

 

 

Categoria: Societat
Etiquetes: Trànsit Renfe