Societat
Navalles a Barcelona
Foto: Navalles a Barcelona | Principal
Delinqüència

Els delictes amb armes blanques es disparen un 44% a Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
Navalles a Barcelona
Foto: Navalles a Barcelona | Principal

Els delictes amb armes blanques han crescut un 44% a Catalunya durant el 2022. 

En xifres: Segons dades dels Mossos d'Esquadra, l'any passat es van registrar 1.823 fets relacionats amb il·lícits penals en què es va intervenir armes blanques, el que suposa un 44% més respecte de l'any 2019.

  •  A més, durant el 2022 es van registrar 6.267 denúncies en aquest àmbit, un 80% més que abans de la pandèmia.

Situació actual: El conseller de l'Interior, Joan Ignasi Elena, ha presentat el Pla Daga, un dispositiu específic per combatre la proliferació i l'ús d'armes blanques. 

  • Des de departament d'Interior es vol aplicar especialment aquest pla a l'espai públic i les zones d'oci. 

Què diu? El conseller Elena ha afirmat que l'objectiu del pla és reduir-ne l'ús "perquè són un perill".

  • El titular d'Interior ha insistit que a Catalunya "no hi ha una cultura de la navalla" sinó "una policia que actua davant l'augment d'una tipologia concreta de delictes".
  • "Hem decidit actuar perquè sempre que hi ha un repunt en qualsevol mena de delicte hem d'actuar, encara que aquests delictes suposen un 0,3% del país. Aquesta és la dimensió del fet. L'objectiu és la no-proliferació de l'increment d'usos d'armes blanques i la seva reducció a la via pública", ha afegit. 

En detall: El passat mes de desembre, els Mossos alertaven sobre el fenomen de les armes blanques a Barcelona.

  • Cada cop en troben més als carrers i els apunyalaments també augmenten. Aquest escenari ha obligat la policia a intensificar els controls als carrers per requisar, ganivets, navalles i altres armes que poden causar lesions greus i la mort, com ha passat en diverses ocasions en els últims mesos.
  • Durant els primers 10 mesos de 2022, la policia va rebre 1.296 denúncies per tinença d'armes blanques, un 65% més que el 2019, l'any de referència en comparatives dels Mossos, ja que 2020 i 2021 van estar esquitxats per la pandèmia.