Societat
Els membres del Tribunal Consitucional
Foto: Els membres del Tribunal Consitucional | ACN
drets

El Constitucional rebutja el recurs del PP i avala la llei de l'avortament

Temps de lectura: 2 minuts
Els membres del Tribunal Consitucional
Foto: Els membres del Tribunal Consitucional | ACN

La llei de l'avortament no es tocarà, tal com volia el PP. El Tribunal Constitucional ha rebutjat el recurs que van presentar els conservadors el 2010, any en què es va aprovar la norma pel govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero.

Què en sabem? Segons informa aquest dijous el diari El País, 7 jutges han votat en contra del recurs i 4 a favor. La nova majoria progressista del tribunal ha estat clau per rebutjar el recurs dels populars.

  • EL TC ha rebutjat el projecte de sentència elaborat pel magistrat del sector conservador Enrique Arnaldo. A la pràctica, validava pràcticament la totalitat de la llei, però plantejava només la seva inconstitucionalitat respecte a l'article 17, que considera que no es garanteix prou que hi hagi un consentiment informat per part de la dona.
  • L'acord implica que el TC ja ha rebutjat el recurs de PP i emetrà en les pròximes setmanes una sentència que avalarà el conjunt de la llei que va aprovar el govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Què diu la llei?  La llei de Zapatero permet avortar fins a les pròximes 14 setmanes sense necessitat de justificar.

  • Després d'aquest període, només es pot avortar en casos de risc per a la salut o vida de la dona, en casos de malformacions fetals greus o situacions de violència sexual.
  • La llei també garanteix l'accés a la informació i serveis de salut relacionats amb la salut sexual i reproductiva i estableix l'obligació de garantir la confidencialitat.
  • La llei també obre la porta als avortaments en menors de 16 i 17 anys sense l'obligació de disposar del consentiment els progenitors, tot i que com a mínim un dels dos ha d'estar informat de la decisió. Aquest últim punt, però, va quedar eliminat a la reforma que el govern de Mariano Rajoy (PP) va fer el 2015, i per tant previsiblement el TC ja no s'hi pronunciarà.

A partir d'ara: El Constitucional s'ha pronunciat sobre una llei que quedarà obsoleta aviat, després de la futura aprovació de la nova llei de l'avortament del govern de Pedro Sánchez, actualment en tramitació.

  • La nova llei manté l'avortament lliure fins a la setmana 14 de gestació, per causes mèdiques fins a la setmana 22 i elimina el requisit d'informació per a les dones que volen avortar.
  • A més, torna a permetre que les dones de 16 i 17 anys adoptin la decisió sense haver de consultar els pares.