Societat
Una foto d'arxiu d'un indiot en una granja
Foto: Una foto d'arxiu d'un indiot en una granja
Salut

Investiguen un nou brot de grip aviària a Catalunya: Com es contagia?

Temps de lectura: 2 minuts
Una foto d'arxiu d'un indiot en una granja
Foto: Una foto d'arxiu d'un indiot en una granja

El Departament d’Acció Climàtica investiga un possible cas de grip aviària en una granja d’indiots d’Arbeca, a les Garrigues.

Per què és important? El risc de mutació del virus de la grip aviària en mamífers, descobert després d'un brot que va tenir lloc Galícia, és una nova preocupació dels experts.

D'on venim? L’últim cas en una granja va ser el 2017 a les comarques gironines, i en aquell cas afectava ànecs d’engreix.

Què ha passat? La Generalitat ha detectat aquest divendres un primer cas de grip aviària en una granja d’indiots d’Arbeca, a les Garrigues.

  • A la granja hi ha aproximadament uns 9.000 exemplars i el focus obligaria a sacrificar les aus de les explotacions que hi ha en un radi de tres quilòmetres.
  • La sospita del cas de grip aviària va venir derivada per la detecció de símptomes clínics i un increment anormal de la mortalitat dels indiots el passat 4 de febrer.

Com es contagia? Els virus de la grip tenen una capacitat d'evolució ràpida gràcies al fet que el genoma és d'ARN, mentre que els virus amb genomes d'ADN evolucionen més lentament.

  • És el motiu pel qual les vacunes de la grip s'han d'adaptar cada any a l'evolució dels virus.
  • Aquesta facilitat per evolucionar podria fer que els H5N1 adquirissin les mutacions necessàries per transmetre's entre mamífers.

A partir d'ara: Falta ara la contranàlisi del govern espanyol per confirmar la primera anàlisi positiva feta per la Generalitat. Aquest positiu obligaria a sacrificar les aus de les explotacions que hi ha en un radi de tres quilòmetres.

  • El departament es reuneix aquest matí amb el sector a la seu que té a Lleida.
  • En aquesta reunió, presidida per la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, hi ha també membres dels sindicats agraris i de la subdelegació del govern espanyol. 
Categoria: Societat
Etiqueta: Salut