Societat
Espelmes al lloc de l'accident, a Sallent
Foto: Espelmes al lloc de l'accident, a Sallent | Nia Escolà / ACN
Successos

Cas de les bessones de Sallent: una de les dues se sentia un noi

Temps de lectura: 3 minuts
Espelmes al lloc de l'accident, a Sallent
Foto: Espelmes al lloc de l'accident, a Sallent | Nia Escolà / ACN

Els Mossos d'Esquadra continuen investigant la mort d'una nena de 12 anys a Sallent després de precipitar-se des d'un tercer pis juntament amb la seva bessona, que es troba ingressada a l'hospital en estat crític.

Per què és important? La policia catalana apunta a un salt voluntari i se sap que les dues noies rebien atenció psicològica al centre escolar i un seguiment especial per part d'una orientadora.

Què en sabem? Una de les germanes es troba ingressada al Parc Taulí de Sabadell en estat greu però estable.

  • La seva bessona va perdre la vida aquest dimarts a Sallent, al Bages, després que es precipitessin juntes des del balcó de casa seva.

Situació actual: Els Mossos continuen investigant el cas i, tot i que inicialment el Departament d'Educació ho descartés inicialment, ara es contempla també l'opció que les noies patissin 'bullying'.

  • Així doncs, no es descarta ja cap hipòtesi, tot i que com és habitual en aquest tipus de situacions, es treballa amb un escenari multifactorial, amb condicionants socials i familiars.

El més nou: La institució del Síndic de Greuges ha obert una actuació d'ofici.

  • En el marc d'aquesta actuació, el Síndic s'adreçarà al Departament d'Educació i a l'Ajuntament de Sallent per demanar informació per saber si l'institut tenia coneixement d'alguna situació de possible assetjament o si s'havia detectat malestar emocional i quines actuacions s'havien emprès. També preguntarà als serveis socials si coneixien la família i en feien un seguiment.
  • El Síndic veu "molt preocupant" la situació de la salut mental dels infants i adolescents, ja que les dades mostren un increment del malestar emocional, especialment des de la pandèmia.

Al detall: El centre no havia detectat una problemàtica específica d’assetjament escolar, però havia donat suport psicològic i d’orientació a les alumnes des d’inici de curs.

  • Les investigacions se centren a estudiar els factors que podrien haver conduït les germanes a patir 'bullying'.
  • Un d'ells podria ser la nacionalitat i l'accent, ja que feia poc temps que havien arribat de l'Argentina.
  • Segons el diari Ara, també podria influir la situació personal d'una de les bessones, que se sentia un noi i s'estava plantejant un procés de trànsit de gènere.

Què diuen? La directora general d’Alumnat, Anna Chillida, ha explicat que no es descarta cap hipòtesi per això s’ha decidit activar la USAV, la Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència, “per poder indagar a fons” en paral·lel a la investigació judicial.

  • Chillida ha apuntat que en casos de suïcidi, els experts i professionals de la salut mental remarquen que sempre són casos “multifactorials” i per això “requereixen els màxims recursos possibles i la indagació de la màxima informació”.
  • Davant de les informacions que apunten que una de les noies se sentia noi i es plantejava fer el trànsit, Chillida ha recordat que en el cas de discriminació per raó de gènere o persones que volen fer la transició, el Departament d’Igualtat i Feminismes té recursos repartits pel territori per fer aquest tipus d’acompanyament.