Societat
Minut de silenci per la mort d'una nena a Sallent
Foto: Minut de silenci per la mort d'una nena a Sallent | ACN
Successos

L’avi dels bessons de Sallent diu que les cartes confirmen el 'bullying’

Actualitzat: Dissabte, 25 de febrer de 2023. 15:13
Temps de lectura: 4 minuts
Minut de silenci per la mort d'una nena a Sallent
Foto: Minut de silenci per la mort d'una nena a Sallent | ACN

L’avi dels bessons de Sallent, germà i germana que es van llançar d'un tercer pis i ell va morir, assegura que les cartes que van deixar escrites confirmen el ‘bullying’ que patien a l’institut.

Per què és important? El cas ocorregut aquesta setmana visibilitza la xacra del suïcidi infantil per assetjament escolar i posa en el focus l'institut, investigat pels Mossos d'Esquadra i per la Generalitat. Consulta com actuar i quins són els signes que ens han de posar en alerta.

Background: Així han estat els fets.

  • El dimarts 21 de febrer, els bessons de 12 anys van deixar una nota i van saltar des del balcó de casa seva, un tercer pis. Ell va morir i ella va ser ingressada a l’hospital Parc Taulí de Sabadell; està en estat crític, però estable.
  • Segons diverses informacions, patien assetjament escolar pel fet de ser de l’Argentina; de fet, havien expressat a la seva família el seu desig de marxar per fugir del bullying. A més a més, un d'ells biològicament era una noia i se sentia un noi, motiu pel qual també patia discriminació.
  • L'institut no havia detectat una problemàtica específica d’assetjament escolar, però havia donat suport psicològic i d’orientació a ambdós des d’inici de curs.

Què diu l'avi? En declaracions al canal argentí A24, Gustavo Lima ha revelat el contingut de les notes que van escriure els petits.

  • Assegura que les cartes demostren que les assetjaven perquè eren argentins, pel seu accent.
  • A més, a un d’ells li deien ‘Ivana’ per la seva decisió de demanar que li diguessin Ivan perquè volia fer el trànsit de noi a noia.
  • Segons ell, va escriure que “no resistia el bullying que li estaven fent” i que si no era feliç llavors, no creia que ho pogués arribar a ser.
  • La seva germana, que està en estat crític però estable a l’hospital, va deixar escrit que ella no volia morir, però que acompanyaria l'Ivan.
  • Segons la versió de l'avi, l'assetjament va empitjorar quan ell es va tallar els cabells i va demanar que li diguessin Ivan.

Mentrestant: Educació investiga per què l’institut de Sallent no va activar els protocols corresponents i ha donat algun detall més del cas.

  • La secretària de Transformació Educativa, Núria Mora, ha apuntat aquest dissabte que quan hi ha indicis d’assetjament escolar o d’altres problemes, els centres educatius han d’activar el protocol.
  • “El motiu pel qual no s’ha fet desconeixem si és que no es tenien les dades, si no se sabia o el centre no va valorar-ho”, ha dit a RAC1. 
  • Ha recordat que la víctima havia manifestat en un àmbit molt privat que volia fer un canvi de gènere, però no ho havia dit obertament a la comunitat educativa.
  • I ha remarcat també que aquest tipus de casos són “multifactorials”, perquè els alumnes estan als centres educatius unes hores al dia, però també hi ha altres àmbits, com les activitats extraescolars o els telèfons mòbils.

Per acabar: L'Associació Catalana per a la Prevenció de l'Assetjament Escolar (ACPAE) reclama que el ‘bullying’ es tipifiqui en el Codi Penal com a delicte. Ho ha explicat a l'ACN el president de l'entitat, Joan Martínez.

  • Des del seu punt de vista, l'assetjament escolar “s’ha de tipificar en el Codi Penal”, perquè "al final es tracta d’un agressor que té odi envers una altra persona i que la fereix”.
  • Així mateix, indica que en moltes ocasions “es posa en perill la seguretat mental i física de la persona a la qual s’està assetjant”. Critica que actualment “calgui esperar que es cometi el delicte en si per denunciar”, i posa de manifest les dificultats que existeixen per calcular els danys que pateixen les víctimes.
  • “Si hi ha una ferida o un blau es pot quantificar, però com es calculen els danys emocionals?”, es pregunta el responsable de l’ACPAE.

On demanar ajuda? Si necessites ajuda, pots trucar al telèfon d’atenció sanitària catalana 061 o al 024, la línia d’atenció del Ministeri de Sanitat.