Societat
Dones a la classe de defensa personal
Foto: Dones a la classe de defensa personal | Norma Vidal / Pol Solà / ACN
8-M

Defensa personal: l'eina de moltes dones per sentir-se segures

Temps de lectura: 2 minuts
Dones a la classe de defensa personal
Foto: Dones a la classe de defensa personal | Norma Vidal / Pol Solà / ACN

Moltes dones se senten insegures en molts moments de la seva vida quotidiana. En aquest escenari i davant l’allau de casos d’agressions sexuals i feminicidis que diàriament ocupen planes de diaris, cada cop és més elevada la necessitat de les dones d’empoderar-se i ser capaces de reaccionar davant d'un episodi de violència masclista.

Per què és important? L'any 2022 va acabar amb gairebé mig centenar de dones assassinades per violència de gènere, una més que l'any passat, i amb un desembre negre que concentra vuit d'elles.

Com funciona? Aquests cursos tenen una part tècnica vinculada a l'aprenentatge de posicions, moviments i mecanismes de defensa física.

  • També contenen una vessant psicològica que sovint acaba sent més important que la pròpia execució dels exercicis.
  • Els especialistes en defensa personal asseguren que l'actitud mental davant d'una agressió és clau per evitar que les víctimes es paralitzin.

Al detall: Segons Joan Martínez, responsable del centre Dojo Yawara de Terrassa, que des de l’any 1992 organitza cursos de defensa personal, les sessions mixtes no són efectives.

  • Cada persona que acudeix a aquests cursos vol superar una sensació d'inseguretat i indefensió que tenen. És per això que les víctimes poden presentar dificultats per tolerar el contacte físic, sobretot si aquest procedeix d'un home.

Què diuen? “Hi ha una demanada generalitzada de la societat, però les dones tenen una inquietud especial de voler sentir-se segures”, assegura Martínez.

  • "Cada cop hi ha més dones que tenen la inquietud de sentir-se segures i ser capaces de reaccionar davant d'una agressió".
  • "No és només la tècnica, també treballem l'actitud mental i els donem eines per no quedar-se paralitzades", explica Martínez.
  • “Intentem evitar situacions que puguin provocar un record innecessari”, apunta l’especialista, que destaca la importància de conèixer el perfil de les participants per ajudar-les a “crear un vestit a mida”.

A més: Montserrat Vilà, presidenta de l’entitat de suport a víctimes de violència masclista, Hèlia Dones, aposta per empoderar les dones i acompanyar-les en el procés de refer la seva vida.

  • Vilà lamenta que darrerament el debat s'hagi centrat només en la necessitat “d’invertir en protecció o seguretat policial i endurir els càstigs per als agressors”. 
  • Recorda que “les dones moltes vegades no volen que se’ls castigui penalment”, sinó que el que demanen és “que parin d’agredir-les”, diu.