Societat
Científic en un laboratori
Foto: Científic en un laboratori | Pixabay
VIH

Primera dona curada del VIH gràcies a cèl·lules mare de cordó umbilical

Temps de lectura: 2 minuts
Científic en un laboratori
Foto: Científic en un laboratori | Pixabay

La denominada 'pacient de Nova York' s'ha convertit en la quarta persona en el món, i la primera dona, en curar-se del VIH després d'haver-se sotmès a un trasplantament de cèl·lules mare de cordó umbilical.

Per què és important? La comunitat científica internacional busca des de fa 40 anys la cura per al VIH, que pot produir la sida, una malaltia autoimmune que ataca les defenses.

En detall: La denominada ‘pacient de Nova York’ tenia a més un tipus de leucèmia, cosa que feia necessari un trasplantament de medul·la, i no té virus des del 2017.

  • Els doctors parlen ara de remissió de la infecció en la pacient, perquè el temps sense tractament, 18 mesos, és insuficient com per donar per superada del tot la malaltia.
  • Un cop recuperada de l'operació, va deixar de prendre els fàrmacs retrovirals sota control mèdic.
  • El cas es va donar a conèixer fa un any en un congrés mèdic, però fins ara no se n'havien publicat els resultats.

A més: Aquest cas té diverses peculiaritats davant d'altres, la primera que es va sotmetre a un trasplantament de cèl·lules mare resistents al VIH procedents de sang de cordó umbilical i no d'un donant adult compatible.

Context: Aquest és el quart cas de curació. El 'pacient de Berlín' va ser la primera persona que es va curar del VIH en 2009.

  • Des de llavors, uns altres dos homes, 'el pacient de Londres' i el 'pacient de Düsseldorf' també ho han fet.
  • Tots ells tenien a més una leucèmia que requeria un trasplantament de medul·la.

A la pràctica: La diversitat del virus i la seva capacitat per amagar-se compliquen enormement la troballa d'una vacuna. Els tractaments actuals permeten mantenir-lo a ratlla amb antiretrovirals que allarguen la vida de les persones seropositives i redueixen el risc de transmissió.

Categoria: Societat