Societat
Una infermera prepara una xeringa amb el vial que conté la vacuna
Foto: Una infermera prepara una xeringa amb el vial que conté la vacuna | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona
Salut

Novetats al calendari vacunal: Catalunya vacunarà els més petits contra la bronquiolitis

Temps de lectura: 2 minuts
Una infermera prepara una xeringa amb el vial que conté la vacuna
Foto: Una infermera prepara una xeringa amb el vial que conté la vacuna | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona

Salut vacunarà els nadons contra el virus respiratori sincicial (VRS) que causa la bronquiolitis i que és especialment punyent en els menors de dos anys. Aquesta vacuna, doncs, s'afegirà en els pròxims mesos al calendari vacunal.

Què en sabem? Així ho ha anunciat el conseller de Salut, Manel Balcells, qui no ha volgut donar més detalls a l'espera d'anunciar-ho de forma oficial.

  • D’altra banda, Catalunya també incorporarà la vacuna de la grip el proper curs al calendari vacunal per als nens de sis mesos a cinc anys, com ja va anunciar el propi Balcells el passat mes d'octubre.

D'on venim?  Els casos de bronquiolitis es van disparar a Catalunya aquest hivern, sobretot tenint el seu pic durant Nadal.

  • Des de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) expliquen que l'increment de casos es deu al fet que, sobretot durant la pandèmia, ha disminuït la seva transmissió per les mesures de prevenció davant la Covid-19.
  • Durant la pandèmia, els infants han tingut menor contacte amb virus respiratoris.
  • Per aquest motiu, s'estan veient casos entre els més petits, però també en els nens i nenes de dos anys perquè encara no han estat en contacte amb ells. 

En detall: La bronquiolitis és una infecció respiratòria freqüent en infants menors de dos anys, especialment durant els mesos freds de l'any.

  • La malaltia produeix una inflamació dels bronquíols, que són els conductes més petits que s’encarreguen de transportar l’oxigen pels pulmons des dels bronquis als alvèols.
  • La majoria dels infants afectats es recuperen espontàniament en un termini d’entre una i dues setmanes, però n’hi ha que poden requerir hospitalització i presentar posteriorment tendència a patir bronquitis de repetició.

A la pràctica: Cal una atenció mèdica urgent quan l'infant tingui els següents símptomes:

  • Respira molt de pressa, ha de fer molt d’esforç per respirar, està endormiscat o irritable, rebutja els aliments o té dificultats per ingerir-los, vomita i té els bolquers massa secs, presenta febre molt alta, té la pell, els llavis o la llengua d'un color blavós i/o fa pauses respiratòries.

Visió global: La Xunta de Galícia han estat els primers a afegir aquesta vacuna a la tardor en el seu calendari vacunal.

  • La Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid també va anunciar que treballa amb la introducció d'aquesta vacuna en el programa.
Categoria: Societat