Societat
Un noi es fa un 'porro' en un parc de Barcelona
Foto: Un noi es fa un 'porro' en un parc de Barcelona | ACN
Drogues

Fumar més de 4 porros a la setmana és un risc per a la salut

Temps de lectura: 3 minuts
Un noi es fa un 'porro' en un parc de Barcelona
Foto: Un noi es fa un 'porro' en un parc de Barcelona | ACN

Un grup de professionals de la salut de l'Hospital Clínic alerten que el consum de més de 4 porros a la setmana implica un risc per a la salut. 

Per què és important? Espanya és el país de la Unió Europea amb més consum de cànnabis, un 9% de la població. Actualment, un 3,7% dels espanyols consumeixen cànnabis diàriament o gairebé diàriament.

  • A més, un 15% de la població espanyola d'entre 15 i 64 anys i un 11% dels adolescents (14-18 anys) pensa que consumir cànnabis no té conseqüències sobre la salut.

Què diuen? Professionals experts en addiccions de l'Hospital Clínic de Barcelona han consensuat que el consum de cinc o més porros a la setmana és un risc per a la salut de les persones. 

  • Els experts recorden que hi ha poblacions on el consum poc freqüent també impliquen un risc significatiu per a la salut. Per exemple, els menors de 21 anys, embarassades, dones lactants, persones que pateixen malalties físiques (problemes cardíacs o respiratoris) o mentals. 

En detall: Aquests són els punts clau sobre els riscos del consum de cànnabis que cal transmetre a la població, segons els experts en addiccions:

  1. El consum de cànnabis no és innocu. 
  2. Les persones amb problemes de salut mental empitjoren el benestar i la patologia amb el consum de cànnabis. 
  3. El consum de cànnabis té riscos sobre la salut física, especialment quan es barreja amb tabac, ja que provoca problemes cardíacs i pulmonars.
  4. Cap quantitat de cànnabis és totalment segura. 

En profunditat: Els professionals de la salut diuen que si s'acaba consumint, s'intenti no fer abans dels 21 anys, que no tingui més d'un 10% de THC i que el consum sigui inferior a 5 unitats de porro estàndard a la setmana. Com menys millor. Si la persona té algun factor de risc, cal evitar qualsevol ús.

  • Una de les preocupacions principals és precisament el consum de cànnabis d'alta potència en edats primerenques. I és que el contingut de THC (component amb potencial addictiu) ara és més potent que fa 20 anys. També preocupa el consum de cànnabis en adolescents, adults joves i persones amb problemes de salut mental.

Com s'ha fet? Les conclusions s'han extret després d'utilitzar la metodologia científica de consens Delphi, on els participants ho fan de manera anònima. 

  • Els experts participants són professionals de la salut mental, salut pública, atenció primària i investigadors que han investigat o treballat en el consum de risc d’alcohol o en la prevenció i el tractament dels problemes derivats del consum de cànnabis.
  • Són Mercè Balcells, responsable de la Unitat de conductes addictives del Clínic Barcelona; Hugo López, cap del grup d'Adiccions d'IDIBAPS i vicepresident de Socidrogalcohol; Laura Nuño, psicòloga clínica; i Clara Oliveres, psiquiatre i investigadores del mateix grup. 
Categoria: Societat