Societat
Nombroses persones es manifesten en defensa dels drets dels presos d'ETA a Bilabao
Foto: Nombroses persones es manifesten en defensa dels drets dels presos d'ETA a Bilabao | H.Bilbao / Europa Press
ETA

Interior posa fi a la política de dispersió amb el trasllat dels últims presos d'ETA

Temps de lectura: 2 minuts
Nombroses persones es manifesten en defensa dels drets dels presos d'ETA a Bilabao
Foto: Nombroses persones es manifesten en defensa dels drets dels presos d'ETA a Bilabao | H.Bilbao / Europa Press

El Ministeri d'Interior ha anunciat aquest divendres el trasllat al País Basc dels últims cinc presos d'ETA que es trobaven en altres presons.

Per què és important? Amb aquest trasllat es posa fi a l'anomenada "política de dispersió" després de tres dècades des de la seva posada en marxa.

Què en sabem? Els cinc condemnats d'ETA són Irantzu Gallastegui Sodupe, Gregorio Escudero Balerdi, Garikoitz Etxeberria Goikoetxea, Faustino Marcos Álvarez i Asier Borrero.

  • Dels cinc, estan condemnats per delictes de sang Gallastegi i Escudero. La primera d'elles -la parella sentimental de Francisco Javier García Gaztelu, 'Txapote'-, ha estat condemnada pels assassinats dels regidors del PP Miguel Ángel Blanco i José Ignacio Iruretagoyena, i del dirigent del PSE-EE Fernando Múgica Hergoz.
  • Per la seva part, Gregorio Escudero va ser condemnat el 2006 a 42 anys de presó per facilitar informació per assassinar a Iruretagoyena.

Tot i això, l'única excepció és Jaione Jauregi que segueix fora, a la presó d'Alcalá Meco, ja que és a l'espera de judici per una causa pendent.

Què diu? El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha expressat la seva "alegria continguda" davant la fi de la política de dispersió.

  • El líder d'Eh Bildu ha afirmat que "avui es tanca un cicle de política penitenciària".
  • "Les polítiques de dispersió i allunyament van ser la conseqüència d'una decisió política, d'una decisió d'Estat sostinguda en el temps per tots els governs amb plena consciència que anaven en contra dels drets humans", ha afirmat.
  • "No els va importar ni saltar-se la seva pròpia legalitat ni afegir patiment gratuït i innecessari als familiars dels presos i les preses", ha destacat.

Context: El govern de Pedro Sánchez va iniciar el 2018 un procés d'apropament dels presos d'ETA que avui conclou i que, segons ha defensat en moltes ocasions el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, respon al compliment de la legislació penitenciària un cop derrotada ETA.