Societat
Minut de silenci per la mort d'una jove veïna de Garcia
Foto: Minut de silenci per la mort d'una jove veïna de Garcia | Anna Ferràs / ACN
Feminicidi

Presó per a l'assassí de la jove veïna de Garcia, acomiadada entre llàgrimes

Actualitzat: Dissabte, 25 de març de 2023. 16:23
Temps de lectura: 3 minuts
Minut de silenci per la mort d'una jove veïna de Garcia
Foto: Minut de silenci per la mort d'una jove veïna de Garcia | Anna Ferràs / ACN

La jutgessa ha decretat presó provisional per l'home detingut per la mort violenta d'una dona de 25 anys, acomiadada entre llàgrimes pels seus veïns del poble de Garcia (Ribera d'Ebre).

Per què és important? Aquest és el tercer feminicidi a Catalunya enguany, una xacra que encara sembla no tenir aturador.

El més nou: La jutgessa de Falset ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança per l'individu. Ha passat a disposició judicial aquest dissabte al matí i no ha declarat, acollint-se al seu dret. La magistrada ha declarat el secret parcial de la causa.

Context:

  • El cos de la víctima va ser localitzat dijous en un terreny agrícola prop de la N-420, a Móra la Nova. La família va denunciar la desaparició de la jove quan no va tornar de la feina.
  • Al vespre, els Mossos d'Esquadra van detenir l'acusat, que era un conegut de la víctima, amb qui tindria algun tipus de relació d'amistat.
  • Víctima i detingut no mantenien una relació de parella i no consten indicis que apuntin que la noia hagi patit una agressió sexual. En aquest context, el cas està obert únicament pel delicte d'assassinat.

El comiat:

  • Un silenci colpidor s'ha desplomat sobre la plaça major de Garcia per recordar la jove veïna. Unes 400 persones s'hi han concentrat la tarda d'aquest divendres per dedicar-li un minut de silenci.
  • L'alcaldessa Blanca López i alguns amics de la noia han demanat que la seva mort violenta sigui "l'últim feminicidi" a lamentar.
  • López i la consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, han abraçat a les amistats de la noia assassinada un cop ha acabat l'acte.
  • També han traslladat tot l'escalf i el condol a la família, que no hi ha assistit, però que ha transmès l'agraïment als assistents a través de l'alcaldessa. 

Què diuen?

  • "Garcia està de dol, però tot i la tristesa i la ràbia i fins i tot la por que sentim totes plegades, ens refarem i continuarem dedicant tots els nostres esforços per garantir la llibertat, els drets i la vida de les dones. Per la memòria de la nostra jove i perquè, ni una més", ha tancat també l'alcaldessa.
  • La consellera Verge ha assegurat que aquest és "un feminicidi que colpeja una comunitat, un poble i tot el país". Ha denunciat que els dones "estan fartes" de "patir per les seves vides" i que se les assassini "només per ser dones", i ha exigit la implicació "de tots i totes" per acabar amb el patriarcat.

Per acabar: El detingut i la víctima no eren parella, motiu pel qual es descarta la violència de gènere. Però les autoritats denuncien que la violència masclista està al darrere d'aquest nou feminicidi, el tercer des de principi d'any.

On demanar ajuda?  Les dones que creguin que puguin estar patint violència masclista poden demanar ajuda al telèfon d'atenció i informació: 900 900 120. En cas d'emergència també es pot trucar al 112. Per demanar informació i assessorament es pot recórrer al WhatsApp 601 00 11 22.